Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2016 19:52 - Голямата измама
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0



Татко наш, след като научихме, че седмия ден е денят на почивка, който Си благословил и осветил, ние сме истински удивени как така някои християни продължават да пазят и освещават първия ден от седмицата, Неделя.
Откаде идва тази промяна? И още нещо, Ти ли Си позволил тази промяна? Нека Твоето свято Слово да ни даде отговорите на тези въпроси и нека Твоят Дух да ни ръководи по време на този урок. В името на Исус се молим. Амин.

Йоан 16:12 "Имам още много неща да ви кажа, но не можете да ги понесете сега."
Второзаконие 4:2 "Да не прибавите нещо към наредбите, които ви заповядвам, нито да отнемете от тях, за да пазите заповедите на Господа, вашия Бог, които ви заповядвам."

Лука 16:17 [Исус каза:] «Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една чертица от закона да отпадне.»

Нашите предишни уроци ни показаха, че Десетте заповеди, които са израз на Божията воля за всеки един от нас, никога няма да се променят или отменят.
Сред Десетте заповеди има и една такава: Изход 20:8-11

«Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог. Да не вършиш никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е в дома ти. Защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го освети.»

Битие 2:2,3 "И на седмия ден, след като Бог завърши делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всички дела, които беше извършил. И Бог благослови седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките Си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил."

1 Летописи 17:27 "Защото Ти, Господи, си го благословил и ще бъде благословен до века."

Бог благослови седмия ден, а каквото е благословено от Бога е благословено завинаги.

Така четвъртата заповед за съботния ден е също толкова вечна, колкото и другите девет.

Еклесиаст 3:14 "Познах, че всичко, което прави Бог, ще бъде вечно."

Не е възможно да се прибави към него, нито да се отнеме от него.И така, откъде идва тогава спазването на неделята (първия ден от седмицата, според Библията) като Божи ден? Някои хора съвсем насериозно твърдят, че Божието Слово застава зад тази промяна на деня за почивка. Дали това е вярно?

За да намерим отговора на този въпрос, нека да проверим стиховете от Новия завет, които говорят за първия ден от седмицата.

В целия Нов завет има само осем такива и ние ще ги изследваме един по един, за да видим дали те наистина казват нещо за промяна на почивния ден.

Пет от осем стихове говорят за посещението на жените на гробницата на Исус: «А като мина съботата, в първия ден от седмицата дойдоха Мария Магдалена и другата Мария да видят гроба.» (Матей 28:1)

«И в първия ден на седмицата дойдоха на гроба много рано, когато изгря слънцето.» (Марко 16:2)

«И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалена.» (Марко 16:9)

«А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, като носеха аромати, които бяха приготвили.» (Лука 24:1)

«А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, като носеха аромати, които бяха приготвили.» (Йоан 20:1)

Йоан 20:19 "А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, където бяха събрани учениците, беше заключена поради страх от юдеите, Исус дойде, застана на средата и им каза: «Мир вам.»"

Тук също няма индикация за промяна на почивния ден от събота в неделя. Някои хора казват, че учениците са се събрали да празнуват възкресението на Исус. Обаче, както се вижда от стиха, всъщност причината е била, че са се събрали «поради страх от юдеите».

Колкото до възкресението на Исус, към този момент те не са вярвали, че то е факт!

Деяния 20:7 "И в първия ден на седмицата, когато бяхме събрани за разчупването на хляба."

Деяния 2:46 "И всеки ден прекарваха в храма единни духом и разчупваха хляб по къщите, и се хранеха с радост и чистосърдечие."

Седмият от осемте стиха, споменаващи първия ден от седмицата, говори за срещата, на която учениците разчупвали хляб. За някои хора, разчупването на хляба е акт, удостоверяващ, че неделята е била новия ден за почивка. Обаче в следващия стих виждаме, че учениците всеки ден са се събирали и са разчупвали хляб!

1 Коринтяни 16:2 "В първия ден на седмицата всеки от вас да отделя според успеха на работите си и да го има при себе си, за да не се събира, когато дойда."

В последния, осми стих, някои хора виждат събиране на хората в първия ден от седмицата, на което давали дарения и така считат, че се празнувал първия ден. Обаче Павел не говори за събиране на хората. В действителност той съветва християните в Коринт да събират даренията си, всеки в своя дом, за по-късна употреба. Така че нито един от осемте стиха в Новия завет, говорещи за първия ден на седмицата (неделя), не потвърждава преместването на освещението на съботата в неделя като Божи ден.

Откровение 1:10 "В Господния ден бях обзет от Духа."

В добавка към осемте стиха, говорещи за първия ден от седмицата, можем да поставим още един, който съдържа израза «Господния ден».

Някои хора твърдят, че този израз се отнася за неделя, новият ден за почивка на християните. Обаче нека да предположим за един момент, че този израз «Господен ден» може да има в предвид някой определен ден от седмицата: може ли това да е неделя?

Нека да разгледаме много внимателно следващите стихове. Изход 20:10 "Седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог."

Исая 58:13 "Ако отдръпнеш крака си в събота, за да не вършиш своята воля в святия Ми ден (...)."

Божието Слово говори ясно: единственият «Господен ден» е седмият ден, събота на Господа.

Матей 24:20 "И се молете да не се случи бягането през зимата или в съботен ден."

В нашия предишен урок, видяхме, че докато беше на земята Исус никога не е и намеквал, че съботата трябва да се промени в неделя. Напротив, Той даде инструкции за бъдещето като тази, показвайки, че очаква от Своите последователи да продължат да пазят съботата. И така, как е започнала да се пази неделята в християнската църква?

Римляни 11:13 "Защото на вас, които бяхте езичници, казвам, че понеже съм апостол на езичниците, аз славя моето служение."

С нарастването на апостолската църква все повече и повече езичници се присъединявали към нея, внасяйки със себе си различни варварски обичаи, които постепенно се смесвали с християнската форма на богослужение. Сред тези обичаи бил и този за спазването на деня на слънцето в първия ден от седмицата, неделя. През трети век, неделята взела превес над съботата, която била свързвана с религията на евреите, и така съботата постепенно била изоставена като ден за отдаване почит на Бога.

Деяния 20:29,30 "Аз зная, че след моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото."

"И от самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят изопачено, за да отвличат учениците след себе си."

В някой от следващите уроци ще видим как Божието Слово е предсказало, че хората ще променят почивния ден от събота в неделя. Обаче сега нека внимателно да разгледаме доказателствата на самата Римокатолическа църква, която на драго сърце и с охота признава, че носи цялата отговорност за промяната на почивния ден от събота в неделя.

Католическата църква, а не Библията, изисква спазването на неделята: «Ние пазим неделя вместо събота защото Католическата църква е прехвърлила тържествеността на съботата върху неделята.»

(Питър Гиърман, Въпроси и отговори по Католическите доктрини, 1977г., стр.50.) «Любопитно е да отбележим, че спазването на неделята, което е единственият принцип на протестантизма, който не е основан на Библията, е в пълно противоречие с писанията на Библията, която изисква спазването на събота вместо неделя. Католическата църква е която, чрез властта, дадена и от Исус Христос, е променила почивния ден от събота в неделя.»

(Монсеньор Луис Сигур, Откровен разговор за протестантизма днес, 1868г., стр.213.) Католическата църква признава, че Библията не изисква спазването на неделята: «Може да прочетете цялата Библия от Битие до Откровение, но няма да намерите и един ред, който да говори за освещение на неделята. Писанията изискват спазването на съботата, ден, който ние не освещаваме.»

(Католически кардинал Джеймс Гибънс, Вярата на бащите ни, изд. 1917г., стр.72,73.) «Ако протестантите се водеха стриктно по Библията, те щяха да освещават съботата. Пазейки неделята те спазват закона на Католическата църква.»

(Алберт Смит, Канцлер на Епархията на Балтимор, писмо от 10 Февруари, 1920г.)

Католическата църква признава, че Исус и апостолите са пазели съботата: «Съботата, най-славният ден в закона, е била променена в Господния ден. (...) Тези и други подобни неща не са били променени по силата на ученията на Христос (защото Той казва, че е дошъл да изпълни, а не да разруши закона), а те са били променени от авторитета на църквата.»

(Архибишъп Гаспар де Фосо, Сакрорум нова аплисима колекцио, 1902г., том 33, стр.529,530.)

«Всъщност апостолите са продължили да спазват Шабата, което означава съботата, (...) от петък залез слънце до събота по същото време.»

(Абат Булангер, Католическа доктрина, стр.62.) Католическата църква охотно признава, че върви против Божието Слово: «Никъде в Библията не се казва, че поклонението трябва да се промени от събота в неделя. (...) Църквата е установила, с Божествен авторитет, неделята като ден за поклонение.»

(Мартин Дж. Скот, Задавани въпроси от католиците, изд. 1927г., стр.136.) «Католическата църква, (...) по силата на нейната Божествена мисия, е променила почивния ден от събота в неделя.»

(Католически кардинал Джеймс Гибънс, Католическо огледало, 23 септември, 1893г.) «Ако се консултираме само с Библията, ще разберем, че трябва да пазим свято само един ден, който е събота.»

(Джон Лакс, Курс по религия за Католически средни училища и академии, изд. 1936, том 1, стр.51.)

Пазенето на неделята е признание на авторитета на Католическата църква: «Понеже събота, а не неделя, е определена за почивка в Библията, не е ли смешно, че не-католиците, които твърдят, че вземат тяхната религия директно от Библията, а не от църквата, пазят неделята вместо събота? Да, разбира се, това е безмислено. Обичаят да се пази неделя почива на авторитета на Католическата църква и няма изричен стих в Библията, който да го потвърждава. Така спазването на неделята остава като спомен за майката църква, от която не-католическите секти са се отделили - като дете, избягало от къщи, но все още носещо в джоба си снимка на майка си или кичур от косата и.»

(Римокатолически учен Джон A. O’Брайън, Вярата на милионите, 1974г., стр.400,401.) ИЗБОРЪТ: Библията и съботата или Католическата църква и неделята. «Здравият разум изисква да се приеме едната от двете алтернативи: протестантизва и освещаването на съботата или католицизма и освещаването на неделята. Компромисът е невъзможен.»

(Католически кардинал Джеймс Гибънс, Католическо огледало, 23 Декември, 1893г.) «Църквата е променила освещението на съботата в неделя по силата на своя небесен, непогрешим авторитет, даден и от нейния Основател, Исус Христос. Протестантите, които твърдят, че Библията е единственият им авторитет във вярата, нямат основание да пазят неделята. По този начин само Адвентистите от седмия ден, който пазят съботата, остават верни на принципите на протестантизма.»

(Универсален Католически бюлетин, 14 август, 1942г., стр.4.) Деяния 5:29

"Подобава да се покоряваме на Бога, а не на човеците."

След като прочетохме тези красноречиви свидетелства, какво ще изберем: препоръчаното ни от Бога или традициите на хора?

Матей 15:3 [А Исус им каза:] «Защо и вие заради вашето предание престъпвате Божията заповед?»

По време на Своето служене на земята Исус срещаше хора, който вместо да пазят Божиите заповеди изпълняваха своите си традиции.

Марк 7:7-9 [А Исус им каза:] «“Обаче напразно Ме почитат, като преподават за поучение човешки заповеди.” Вие оставяте Божията заповед и държите човешкото предание. (...) Хубаво! Вие осуетявате Божията заповед, за да спазите своето предание.»

Изборът да се пазят човешки традиции вместо Божия закон беше открито и ясно укоряван от Исус.

Езекил 22:26 "Свещениците й престъпваха закона Ми и оскверняваха светите Ми вещи; не правеха разлика между свято и скверно, нито показаха на хората различието между нечисто и чисто."

"И криеха очите си от съботите Ми; и Аз съм осквернен сред тях."

Матей 15:14 "Оставете ги; те са слепи водачи."

През цялата човешка история винаги е имало всякакви видове религиозни водачи с влияние над хората, каращи ги да не се подчиняват на Божия закон и да оскверняват съботата.

Деяния 17:10,11 "А братята незабавно изпратиха Павел и Сила през нощта в Берия; и те, като стигнаха там, отидоха в юдейската синагога."

"И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък и всеки ден изследваха Писанията да видят дали това е вярно."

За щастие е имало и хора, които са изучавали Божието Слово, за да разберат дали ученията на техните духовни водачи са истина и дали са в съгласие с Божията воля.

Езекил 20:18-20 "Не постъпвайте според повеленията на бащите си и не пазете постановленията им, нито се осквернявайте с идолите им."

"Аз съм Господ, вашият Бог; според Моите наредби постъпвайте и Моите наредби пазете и ги изпълнявайте."

"Освещавайте още и съботите Ми и нека бъдат знак между Мен и вас, за да познаете, че Аз, Господ, съм ваш Бог."

Бог ни кани да отхвърлим човешките традиции, които всички около нас почитат, и да се върнем към Неговите заповеди и да спазваме деня на почивка, който Той е предназначил още от времето на Сътворението: седмия ден, съботата.

Лука 11:23 [Исус им каза:] «Който не е с Мене, той е против Мен.» Исус Навин 24:15 "Но ако ви се види тежко да служите на Господа, изберете днес на кого искате да служите - на боговете ли, на които служеха бащите ви отвъд реката, или на боговете на аморейците, в чиято земя живеете."

"Но аз и моят дом ще служим на Господа." Всеки един от нас ще трябва да заеме страна: - да следва Бога и да пази съботата; - да не пази съботата и да е против Бога.

Изборът е наш и няма възможност да не вземем едно от двете решения.

Второзаконие 30:15,16 "Ето, днес положих пред тебе живота и доброто, смъртта и злото, като заповядвам днес да обичаш Господа, твоя Бог, да ходиш в Неговите пътища и да пазиш заповедите Му, наредбите Му и законите Му, за да живееш и да се умножаваш."

"И да те благославя Господ, твоят Бог, в земята, в която влизаш, за да я завладееш."

В нашите следващи уроци за Библейските пророчества ще видим, че борбата между съботата и човешките традиции ще става все ожесточена и по-ожесточена.

Нашият избор на едно от двете ще е жизнено важен. Нека да завършим този урок с молитва: Всемогъщи Боже наш, както казва псалмистът, «Твоето слово е светилник за краката ми и виделина на пътеката ми.» (Псалм 119:105). Толкова много хора са далеч от Теб, незнаещи Твоята воля за тях. Обаче, ако те наистина искат да Те намерят и отворят Твоето Слово с дух на молитва и искрено желание да Ти се подчинят, ще излязат от тъмнината и ще забравят за човешките традиции и ще спазват законът Ти съботите Ти.
Молим се в името на Исус.
Амин. 
   



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 284815
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930