Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 12:59 - До автора на "Кризата свършва, идва армагедон'
Автор: dartanjan Категория: Политика   
Прочетен: 2018 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2015 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всъщност истински нелихварски и неспекулативен капитализъм изграден на база реалното производство и на християнските ценности няма от повече от столетие. Поради тази причина няма  реална демокрация в света. Има умишлено изкривена уродлива форма на капитализъм с мисълта да се отблъсне обществото от тази идея и да се тласне в посока левите идеи на комунизма или някоя подобна богоборческа концепция чрез създаване на условия за социална несправдливост и съответно революционни настроения в световен мащаб. Левите идеи намират благодатна почва сред бедно и неграмотно население непознаващо божият закон и принципи. Не случайно целта е спад в стандарта на хората и от там ограничаване на икономическат им независимост и това е причината мита за глобалното затопляне предизивкано от човешката дейност да се тиражира с толкова усърдие в обществото. Защото то е добро оправдание да се ограничат в близко бъдеще различни стратегически производствата и икономическата свобода на по-инициативните и будни хора и цели държави. Но за глобалното затопляне се говори в Библията още преди две хилядолетия и причината е много по-различна. отстъплението н ахората от вярата и божият закон. Прилагат се банални стратегии за манипулиране на обществото. Не е вярно че самопровъзгласилият се елит е в паника. Макар че кризата е следствие на несъответствието между тази позната лихварска форма на капитализъм и божиите закони и принципи, вградени във фундамента на битието, кризата за тях е крайно желана и правят всичко възможно да я задълбочат с идеята да предложат като решение на всички проблеми новата луциферианска концепция в обществото. Това се надяват да постигнат като отвратят обществото от последствията от изкуствено наложена неолиберална дарвинистична по своята противоестествена същност форма на капитализъм. След като предизивикат непозната по своя мащаб социално икономическа криза свързана с постоянна несигурност на хората, същите които я предизвикват ще започнат да говорят за нуждата справедливост и мир в света. И ще предложат хуманистичните (луцифериански) принципи, а не божият закон, които да осигурят желаният за отчаяните от предизивканите катаклизми хора мир и благоденствие. С това ще направят опит да узаконят беззаконието в обществото и да обединят света в бунта срещу Бога - новият Вавилон. И когато всички заговорят за траен мир и благоденствие ще дойде краят на света с второто пришествие на Божият син. Това ще е велик празник за честните хора приели Бог с любов и вяра защото това ще сложи край на греха и беззаконието, чието начало на Земята е положено от космическият богоборец. 



Гласувай:
2



1. chetohche - След като през 1895 и 1896 г. износът ...
14.06.2015 12:16
След като през 1895 и 1896 г. износът на страната нараства и е получен значителен външен заем, през 1897 г. е приет нов Закон за монетите в Княжеството. Той предвижда въвеждане на златен стандарт и постепенно извеждане на сребърните монети от обращение. Законът дава възможност на правителството да проведе тези мерки, когато прецени, че е възможно, поради което те така и не са приложени на практика. Следващите 2 г. са тежки за селското стопанство и търговския баланс, ажиото се запазва високо, а златните резерви на БНБ са незначителни, което прави въвеждането на златния стандарт невъзможно.

Със задълбочаването на кризата в края на 1899 г. БНБ прекратява обменяемостта на банкнотите в злато и започва да емитира банкноти със сребърно покритие, с което и формално се утвърждава фактическият сребърен стандарт в страната. През следващите 3 г. са емитирани банкноти за над 16 млн. лева, като основната част от тях е използвана за кредитиране на правителството. Това предизвиква нова инфлационна вълна и нарастване на ажиото между златото и среброто, достигнало в средата на 1902 г. рекордната стойност от 13,25%. В същото време големите емисии за пръв път в българската история довеждат до масова употреба на банкноти в разплащанията в страната.

През 1902 г. правителството получава значителен заем от френската банка „Париба“, с който изплаща голяма част от задълженията си към БНБ. Това, както и подобрената обща конюнктура, довежда до намаление на ажиото до 1,5% в края на годината. Обмяната на златни банкноти срещу злато е възстановена и през следващите години банката емитира все повече златни левови банкноти, които през 1907 г. за пръв път стават повече от сребърните банкноти. През годините до началото на Балканската война в България на практика функционира система на златен стандарт, като ажиото между среброто и златото е ликвидирано и левът поддържа устойчив курс спрямо валутите на Латинския съюз. Относителната стабилност се дължи на благоприятната международна конюнктура
цитирай
2. chetohche - Относителната стабилност се дължи ...
14.06.2015 12:19
Относителната стабилност се дължи на благоприятната международна конюнктура и сключването от правителствата на няколко външни заема.
Военната инфлация (1912-1919)

Краткият период на стабилност на лева е прекъснат от Балканските и Първата световна война, които предизвикват силна инфлационна вълна. Още в началото на 1912 г. е приета промяна в закона за БНБ, с която за обезпечение на банкнотите се приема не само налично злато, но и вземания от чужди контрагенти. Това създава рискове за системата в случай на дестабилизация на валутата, в която са деноминирани вземанията, но по това време подобна практика е въведена и в много други страни, което поставя основата на златно-девизния стандарт, доминиращ в Европа през следващите десетилетия.

На 23 октомври (10 октомври стар стил) 1912 г. – дни след началото на Балканската война, конвертируемостта на левовите банкноти в злато е отменена. Първоначално това се приема като временна мярка за времето на войната, но последвалите събития позволяват конвертируемостта да бъде възстановена едва в края на 1920-те год. До края на Балканските войни левът се обезценява с 15%, но след техния край е временно стабилизиран. Това става с помощта на външен заем, отпуснат от австрийски банки на БНБ, и със създаването на Камбиален синдикат между БНБ и няколко големи търговски банки, който провежда интервенции на валутния пазар, поддържащи курса на лева.
цитирай
3. chetohche - Влизането на България в Първата ...
14.06.2015 12:21
Влизането на България в Първата световна война коренно променя нещата, тъй като правителството финансира огромните си военни разходи с банкнотна емисия, която нараства десетократно между 1915 и 1919 година. Възползвайки се от промяната в закона от 1912 година, емисията е обезпечена до голяма степен с вземания в германски марки и австрийски крони, които бързо губят стойността си в хода на войната. Ако през 1913 година металното покритие на левовите банкноти е над 40%, през 1920 година то спада до 1,56%. По това време германската марка и австрийската крона са в още по-тежко положение с покритие съответно 1,43% и 0,38%. В края на войната вземанията на БНБ в Германия възлизат на 1 милиард марки, но поради специфичните условия на военните аванси тя не може да разполага свободно с тях и те на практика са блокирани в германски банки и са ликвидирани от хиперинфлацията в Германия в началото на 20-те години.

За периода на войните стойността на българския лев намалява около 14 пъти.
цитирай
4. chetohche - През май 1935 година покритието на ...
14.06.2015 12:29
През май 1935 година покритието на банкнотната емисия спада под определеното със закон ниво от 33,3%, което подтиква ръководството на БНБ да прави различни счетоводни манипулации, за да прикрие реалното състояние на банката. Към края на годината това се оказва недостатъчно и законово установеното минимално покритие на емисията е намалено на 25%.[18]

По време на войната левът претърпява силна инфлация, като за периода 1939-1945 година паричното обращение нараства 14 път, а стойността на лева пада 12 пъти. За да запази поне формално покритието на лева, от 1942 година правителството започва да издава съкровищни бонове (с номинал 8 милиарда лева само през първата година), които се приемат за законно платежно средство. Това обаче се оказва недостатъчно и БНБ търси начини за скрито субсидиране на бюджета. http://chetohche.blog.bg/novini/2015/06/11/istinata-shte-vi-napravi-svobodni.1368133
http://chetohche.blog.bg/novini/2015/02/24/diasnoto-e-fashizmyt-se-hrani-ot-oligarhiiata-i-to-sere-vest.1341116

http://chetohche.blog.bg/novini/2015/04/09/griinspan-razhodite-za-smetka-na-deficita-sa-shema-za-konfis.1352844
цитирай
5. chetohche - 666 е финансов инструмент на пос...
14.06.2015 12:31
666 е финансов инструмент на последният съвършеният капитализъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 281805
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031