Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2017 10:14 - Най-древната религия на света - юдаизъм
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.11.2017 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Най-древната религия на света - юдаизъм

на 15 ноември 2017 г.

image

http://tainy.net/57648-naibolee-drevnyaya-religiya-mira-iudaizm.html

Сред най-древните религиозни убеждения, юдаизмът заслужава специален интерес. Този ток се появява дълго преди християнството и исляма и е бил основата за тяхното формиране. Юдаизмът е първата монотеистична религия, в която вярата се упражнява в един Бог, създател на целия свят. Характерна особеност на учението е идеята за "избрана от Бога" на един народ.

Предпоставки за появата на юдаизма

Смята се, че религията започва да се появява около първото хилядолетие преди Христа. Много учени смятат, че формирането на юдаизма е повлияно от митологичния мироглед на културите, които го предхождат. Сред тях, особено влияние оказват и египтяните и вавилонците-шумерите. Следва да се отбележи, че основите на учението постепенно се формират в продължение на няколко века, започвайки от 19 век пр. Хр. Тогава имаше първи идеи за един Бог Бог и религията започна да получава разпознаваеми черти.

Цялата история на раждането на юдаизма е свързана с историята на еврейския народ. Процесът се осъществява на няколко етапа на фона на преместването на семитски и арамейски племена на територията на съвременния Израел и се отразява в библейските истории на Авраам, Яков и Мойсей. В същото време Авраам е първият, който се покланя на Единния Бог. И под Моисей еврейският народ получил основните заповеди и закони, които регулирали всички аспекти на живота, религиозни и светски, които влизали в Тората. Постепенно оригиналните езически култове се превърнаха в разпознаваем юдаизъм. Но в същото време в Стария Завет все още можете да намерите следи от тотемизъм.

Храмов период

През 9-и век пр.н.е. се появява Държавата Израел, обединяваща всички еврейски племена, чийто център е град Йерусалим. Точно по това време е издигнат храмът на Йерусалим - основната религиозна структура, която се превръща в духовен център на юдаизма. През този период се извършва централизация на властта.

Тази фаза приключи през 586 г. пр.н.е., когато храмът е бил разрушен от вавилонците и евреите, жителите на Ерусалим, трябваше да се задоволи във Вавилон. По-късно храмът в Ерусалим се прероди, както обичаше жертвата, но след второто й унищожение, което се случи през 70 г. пр. Хр. т.е. жертвите постепенно се заменят с божествени служби под формата на молитви. В същото време започва да получава широко разпространена синагога - сградата, в която на заседанието проведено на вярващите за молитва и изучаване на Тора - набор от закони, според легендата, Мойсей получил от Бога. В синагогата вече не е възможно да се правят жертви, за разлика от храма в Ерусалим. В същото време, за разлика от свещениците и книжниците са - хората, които са участвали в тълкуването на Тората и преподават право, събрани в нея друга.

Садукеи и фарисеи

По-нататъшното развитие на юдаизма доведе до появата на два вида привърженици - садукеите и фарисеите. Сред първите бяха представители на забележителни имоти и духовници. Последните бяха представени главно от средната класа и бяха привърженици на писанието. Садукеите бяха по-консервативни в същото време - ревностно се придържаха към приетите канони, рязко отричайки възможността за промяната им в съответствие с духа на времето. В допълнение, привържениците на тази тенденция отхвърлят съществуването на живот след смъртта и други мистични прояви. Фарисеите, напротив, бяха по-отворени за промяна, но с условието да запазят основата, на която се основаваше юдеизма.

Талмудизъм и равинизъм

По-нататъшният период на развитие на юдаизма е свързан с еврейската война, която се състоя от 67 до 73 години. в хода на който еврейският народ е изгонен от територията на Израел. В резултат на това еврейските общности се появили на територията на Азия и Римската империя, които се различаваха един от друг в характеристиките на ежедневието, традициите и езика. Основната им задача беше да запазят традициите и религията, за да не бъдат забравени от потомци.

В е създаден такива обстоятелства и Талмуд, тя е втора специалност свещени книги след Танах код, състоящ се от две части. Първият, Мишну, включва набор от закони и правила, според които животът на вярващия трябва да бъде изпълнен. Той докосна всички аспекти на съществуването - от правилата на поклонението, до външния вид и рутината на деня. Във втората част на книгата - на Гемара, се състои от коментари по първата част, поради което значително улеснява изучаването на Талмуда.

В същото време системата на поклонение се промени радикално, като основните критерии бяха отхвърлянето на жертви и използването като централен религиозен обект на синагогата, в която се провеждаха молитвени ритуали, както и публични срещи. Изучаването на кодекса за доктрината и богослужението се провежда под ръководството на равини - духовни учители, които вече не са били свещеници.

По-нататъшно развитие

Изгонването на евреи от Израел оказва влияние върху по-нататъшното развитие на религията. Така се появи учението на Кабала, в което силно влияние върху религията оказват различни мистични практики. Значението на символизма бе от голямо значение.

Тогава юдаизмът продължи да се развива. През Средновековието се прави опит да се адаптира религията към европейския начин на живот, следователно заедно с традиционната тенденция се появи реформистка. В момента традиционният юдаизъм се практикува от жителите на Израел, докато евреите, живеещи на територията на западните страни, се придържат към реформистката тенденция.

 

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743346
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031