Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2017 20:19 - Какво означава понятието нередуцируема комплексност?
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2017 17:27


  Това е основно свойство на всички физически системи и живи организми във вселената. Неговият смисъл е че формата, структурата и фунционалността на една физическа система отразяват нейното предназначение. Колкото по-комплексни фунции има тя,  толкова по-голям е минималният брой съставни елементи необходими за нейното изграждане, които имат взаимно свързана форма, структура и функционалност. Това означава че тези системи имат граница на опростяване, която не може да бъде премината без да се жертва частично или напълно нейната фунционалност. Съществуването на всеки един от съставните  елементи на тази система извън контекста на общото работещо цяло е напълно безсмислено. Това се отнася с пълна сила за всички органели, органи и системи в живите организми. Те са взаимсвързани и взаимообусловени за да могат да работят в хармония и интерес на общото цяло. Когато тази хармония е нарушена, ние наричаме това болестно състояние.  За по-голяма яснота можем да си зададем няколко практически въпроса. Например колко е мининалният брой на необходимите части за играждане на работещ двигател с вътрешно горене? Формата и функцията на всяка негова част съобразена ли е с формата и функцията на останалите му съставни части? Промяната на формата и фунцията на една от тези части налага ли едновременна промяна на други негови части, за да се запази или подобри неговата фунционалност и те да продължат да работят в хармония? Тези съставни елементи трябва ли да се сглобят в правилната последователност за да станат работещо цяло?  Какъв е смисъл от същестуването на коляновият вал извън контекста на двигателят с вътрешно горене или на останалите съставни части на двигателят, които се нуждаят от неговата функция за да могат да изпълнят своята функция и предназначение? Ако правим случайни промени в машините които сме създали, каква е вероятността те да придобият нова функционалност съвместима със старата фунционалност? И каква е вероятността те да изгубят частично или напълно своята фунционалност? 
По същият начин можем да си зададем въпроса какъв е минималният брой съставни части с обособена функционалност, необходим за сглобяването на работещ компютър? Въпреки че компютрът може да е напълно  функционален, може ли да работи без компютърна програма? Но програмата е нематериална система от алгоритми за обработка на информация. Самата информация също е нематериална абстрактна единица, която не е свойство на материята и енергията. Нейното предаване и разбиране е възможно само ако е кодирана чрез ясна система от правила разбираема едновремено за нейният изпращач и нейният приемник.

Ако машините които създава интелигентният човек  с конкретна цел притежават свойството нередуцируема комплексност, какво да кажем за живите организми, които са няколко порядъка по-сложни от всичко създадено от човека до момента? 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283924
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930