Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 21:13 - Смъртоносни измами
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2016 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Могат ли нашите починали близки да говорят с нас?

Истината представена в Писанията, че святите ангели ни помагат в нашия земен живот, е най-успокоителната и скъпоценна истина за всеки последовател на Христос. Но това Библейското учение е било помрачено и изопачено от грешките на популярната теология. Учението за естественото безсмъртие, заимствано първо от езическата философия, и смесило се с Християнската вяра през тъмните векове на великото отстъпление, накрая изместило истината, че "мъртвите не знаят нищо", така ясно показана в Писанието. Цели множества били подведени да вярват, че духовете на мъртвите са тези "служебни духове, изпращани да слугуват на онези, които ще наследят спасение." И всичко това станало, въпреки свидетелството на Писанието за съществуването на небесни ангели и за връзката им с човешката история, още преди смъртта на първото човешко същество.

Учението за съзнание в смъртта, особено вярването, че духовете на мъртвите се връщат да помагат на живите, подготвило пътя за модерния спиритизъм. Ако мъртвите са допуснати до присъствието на Бога и на святите ангели и им е дадено правото да знаят много повече отколкото преди да починат, защо тогава да не се върнат на земята, за да осветлят и насочат живите? Ако, както се проповядва от модерните теолози, духовете на мъртвите кръжат около своите приятели на земята, защо да не им е позволено да общуват с тях, да ги предупреждават относно злото или да ги утешават в скръбта им? Как могат онези, които вярват, че мъртвият човек има съзнание, да отхвърлят божествената светлина, която достига до тях чрез святите духове? Това е канал, смятан за свещен, чрез който сатана работи за изпълнението на своите цели. Падналите ангели, които изпълняват заповедите му, се явяват като вестители от света на духовете. Докато претендира, че въвежда живите в общуване с мъртвите, князът на злото упражнява своето омайващо влияние върху техните умове.

Той има силата да представи пред човеците външния вид на техните покойни приятели. Имитацията е съвършена; познатият поглед, думите, тонът са възпроизведени с удивителна точност. Мнозина са утешени с уверението, че техните обични се радват на небесното щастие и, без да подозират опасността, дават ухо на "измамни духове и бесовски учения."

Когато стигнат дотам да вярват, че мъртвите действително се връщат да общуват с тях, сатана прави така, че да се появяват именно хора, които са отишли неподготвени в гроба. Те претендират, че са щастливи в небето и дори, че заемат високопоставени места там и така се разпространява заблудата, че не се прави разлика между праведни и нечестиви. Престорените посетители от света на духовете понякога произнасят думи на внимание и предупреждения, които се оказват верни. И тогава, когато доверието към тях е спечелено, те представят учения, които директно подкопават вярата в Писанията. С вид на дълбок интерес за добруването на техните приятели на земята, те вмъкват незабелязано най-опасни заблуди. Фактът, че казват някои истини и понякога могат да предсказват бъдещи събития, дават на твърденията им вид на сигуност; и фалшивите им учения са приети от множествата така охотно и им вярват така безусловно, сякаш те са най-свещените истини на Библията. Божият закон е оставен настрана, Духът на милост е презрян, кръвта на завета е счетена за несвято нещо. Духовете отричат божествеността на Христос и дори поставят Създателя на едно ниво с тях. Така под нова маска, големият бунтовник все още води своята битка срещу Бога, битка, започнала в небето и продължила почти шест хиляди години на земята.


Спиритическите сеанси не са трик на ръката

Мнозина полагат усилия да се справят със спиритическите сеанси като ги приписват изцяло на измама и ловкост от страна на медиума. Но докато е вярно, че понякога ловки трикове са пробутвани като оригинални сеанси, също така има и забележителни прояви на свръхестествена сила. Тайнственото почукване, положило началото на модерния спиритизъм, не било резултат от човешка измама или хитрост, но било пряко действие на злите ангели, които по този начин въвели най-успешно унищожаващата душата измама. Мнозина ще бъдат впримчени в тази клопка заради вярата, че спиритизмът е само човешко шарлатанство; и когато застанат лице в лице със сеансите, които няма как да не приемат за свръхестествени, те ще бъдат измамени и убедени да ги приемат като велика Божия сила.
Тези хора пропускат свидетелството на Писанията относно чудесата, извършвани от сатана и неговите агенти. С помощта на сатана, влъхвите на фараона можели да подражават на Божието дело. Павел свидетелства, че преди второто идване на Христос ще има подобни изяви на сатанинска сила. Господното идване трябва да бъде предшествано от "действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса." (2 Солунци 2:9, 10). И апостол Йоан, описвайки силата, вършеща чудеса, която ще се прояви в последните дни, заявява: "И вършеше големи знамения, дори предизвика и огън да слиза от небето на земята пред човеците. Той мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши." (Откровение 13:13, 14). Тук не става дума за някакви обикновени измами. Хората биват измамени от чудесата, които агентите на сатана имат силата да вършат, а не от това, което претендират, че могат да вършат.
Князът на тъмнината, който толкова дълго е насочвал силите си да организира измамното дело, ловко приспособява изкушенията си за хората от всяка класа и обществено положение. На хората на културата и изтънчеността, той представя спиритизма в по-изисканите му и интелектуални страни и така успява да привлече мнозина в своя капан. Мъдростта, която спиритизмът придава, е описана от апостол Яков: "не е мъдрост, която слиза отгоре, а е земна, животинска, бесовска." (Яков 3:15). Това, обаче, големият измамник прикрива, за да постигне най-добре целта си. Този, който може да се появи облечен в светлината на небесните серафими, стоящи пред Христос, в празнотата на изкушението, идва при хората по най-привлекателния начин като ангел на светлината. Той се обръща към разума чрез представяне на възвисяващи теми, кара въображението да се възхити от очарователните сцени и печели привързаността чрез своите красноречиви изображения на любов и великодушие. Той подбужда въображението за възвишени полети, карайки хората да се гордеят много със своята мъдрост, поради която започват да презират Вечния в сърцата си. Това мощно същество, което можа да заведе световния Изкупител до една извънредно висока планина и преведе пред Него всичките царства на земята и тяхната слава, ще представи изкушенията си на хората по начин, по който да поквари сетивата на всички, които не са защитени от божествената сила.

Сатана подмамва хората днес чрез ласкателство, по същия начин, както подмамил и Ева в Едем - чрез запалване на желание да получи забранени знания, чрез завладяваща амбиция за себевъзвеличаване. Подхранва именно тези злини, които причинили неговото падение и чрез тях той цели да постигне унищожението на хората. "Ще бъдете като Бога", заявява той, "да познавате доброто и злото." (Битие 3:5). Спиритизмът учи, "че човекът е създание на прогреса, че от раждането съдбата му е да върви напред, даже към вечността, към божеството." И отново: "Всеки ум ще съди себе си и никой друг." "Присъдата ще бъде вярна, защото е самоприсъда ... Тронът е вътре в теб." Това казал преподавател по спиритизъм, когато "спиритическото съзнание" се пробудило в него: "Последователи мои, всички са непаднали полубогове." А друг заявил: "Всяка справедлива и съвършена личност е Христос."

Така, на мястото на праведността и съвършенството на безкрайния Бог - истинската цел на поклонение, на мястото на съвършената справедливост на Неговия закон - верния стандарт на човешкото постижение, сатана е поставил престъпната, греховна природа на самия човек като единствен обект на поклонение, единствена власт - разума или стандарта на неговия характер. Това е прогрес, насочен не нагоре, а надолу.
Законът и на интелектуалната, и на духовната природа е, че чрез гледане ние се променяме. Умът постепенно се адаптира към въпросите, над които му е позволено да мисли. Той се уподобява на това, което е свикнал да обича и почита. Човек никога няма да се издигне по-високо от своя стандарт на чистота, доброта или истина. Самият той е най-възвишеният идеал и никога няма да постигне нищо по-възвишено. По-скоро, постоянно ще потъва все по-ниско и по-ниско. Единствено Божията милост има силата да въздигне човека. Оставен сам на себе си, посоката му неизбежно ще бъде насочена надолу.
На себеотстъпчивите, на обичащите удоволствията, чувствените хора, спиритизмът се открива не толкова замаскиран, колкото на по-изисканите и интелигентните; в по-грубите му форми, те откриват онова, което е в хармония с техните наклонности. Сатана изучава всеки симптом на слабост в човешкото естество. Той отбелязва греховете, които всеки човек е склонен да извърши, а след това се погрижва да не липсват случаи за удовлетворяване на тази тенденция към зло. Той изкушава хората да прекаляват в онова, което само по себе си е законно, карайки ги чрез неумереност да отслабват физическата, умствената и моралната си сила. Той е унищожил и унищожава хиляди чрез задоволяване на страстите и по този начин оскотява цялото естество на човека. И, за да завърши работата си, той заявява чрез духовете, че "истинското знание поставя човека над всички закони," че "какъвто и да е, той е прав," че "Бог не осъжда" и че "всички извършени грехове са невинни." Когато хората по този начин са доведени да вярват, че желанието е най-висшия закон, че свободата значи позволение, а човекът е отговорен само пред себе си, кой би се учудил, че покварата и греховността изобилстват от всяка страна? Множествата с готовност приемат учения, които ги оставят свободно да се покоряват на подтиците на плътското си сърце. Юздите на самоконтрола са положени на шията на похотта, силите на ума и душата са станали обект на животински наклонности, а Сатана, ликувайки, повлича в своята мрежа хиляди, които заявяват открито, че са Христови последователи.


Никой не трябва да бъде измамен

Но няма нужда никой да бъде измамен от лъжливите претенции на спиритизма. Бог е дал на света достатъчно светлина, за да могат хората да открият капана. Както показахме вече, теорията, която създава основата на спиритизма е във война с ясните твърдения на Писанието. Библията заявява, че мъртвите не знаят нищо, че мислите им са загинали, те нямат дял в нищо, което става под слънцето, не знаят нищо за радостите и скърбите на онези, които са им били най-скъпи на земята.
Освен това, Бог категорично забранил всякакво преднамерено общуване с отклонилите се духове. В дните на израилтяните имало група хора, които претендирали, както и спиритистите днес, че имат силата да общуват с мъртвите. Но "духовете на близките," както са наречени посетителите от други светове, са определени от Библията като "бесовски духове." Сравни (Числа 25:1-3); (Псалом 106:28); (I Коринтяни 10:20); (Откровение 16:14.) Работата с духовете на починалите била осъдена като отвратителна за Господа и била сериозно забранена пред наказание със смърт. (Левит 19:31); (Левит 20:27). Когато става дума за магьосничество, обществото се държи с презрение към това. Твърдението, че хората могат да поддържат общуване със злите духове, се смята за измислица на Тъмните векове. Но спиритизмът, който наброява стотици хиляди, дори милиони, които проправили пътя му в научните кръгове, дори в църквите и който е спечелил одобрението на законодателните органи и даже в кралските дворове - тази мамутска измама не е нищо друго, освен едно съживяване в нова маскировка на магьосничеството, осъдено и забранено в миналото.
Ако нямаше други доказателства за истинския характер на спиритизма, щеше да е достатъчно за християните, че духовете не правят ралика между праведност и грях, между най-благородните и чистите от Христовите апостоли и най-покварените от служителите на Сатана. Представяйки и най-низките хора, не само като жители на небето, но и като издигнати на висок ранг там, Сатана казва на света: "Няма значение колко си грешен, няма значение дали вярваш или не в Бога и Библията. Живей както ти харесва, небето е твой дом." Учителите по спиритизъм всъщност заявяват: "Всеки, който върши зло, е добър пред Господа и Той благоволява в тях; иначе, къде е Бог на правосъдието?" (Малахия 2:17). Божието слово казва: "Горко на онези, които наричат злото добро, а доброто - зло; които заменят тъмнина за светлина, а светлина за тъмнина." (Исая 5:20).
Апостолите, представени от тези лъжливи духове, са разкрити така, че да опровергават писаното от самите тях под вдъхновението на Святия Дух, когато са били на земята. Те отричат божествения произход на Библията и така потъпкват основата на християнската надежда и отхвърлят светлината, която разкрива пътя към небето. Сатана кара света да вярва, че Библията е обикновена измислица или поне книга, подходяща за ранното детство на хората, на която сега не се обръща сериозно внимание или е отхвърляна като отживелица. И, за да заеме мястото на Божието слово, той предлага спиритически изяви. Това е канал напълно под неговия контрол, с него той може да накара светът да вярва в каквото поиска той. Книгата, която трябва да осъди него и последователите му, нарочно оставя в сянка – там, където иска да бъде, а Спасителят на света прави да е нищо повече от обикновен човек. И както римските войници, които пазели стража пред гроба на Исус, подучени от свещениците и старейшините, разпространили лъжлив доклад, за да опровергаят Неговото възкресение, така и вярващите в спиритическите сеанси се опитват да покажат, че няма нищо чудно в обстоятелствата около живота на Спасителя. След този опит да поставят Исус на заден план, те обръщат вниманието към собствените си чудеса, заявявайки, че далеч превъзхождат делата на Христос.


Една фина и още по-опасна измама

Вярно е, че спиритизмът днес променя формата си и, прикривайки някои от по-осъдителните си черти, приема християнски облик. Но изказванията му от трибуната и пресата са представяни от дълги години на публиката и в тях се разкрива истинският му характер. Тези учения не могат да бъдат отречени или скрити.
Дори и в сегашната си форма, въпреки че не заслужава да бъде допуснат повече от миналото, той наистина е по-опасен, поради една по-неуловима заблуда. Докато преди отричаше Христос и Библията, сега спиритизмът открито заявява, че приема и двете. Но той тълкува Библията по начин, приятен за необновеното сърце, докато нейните тържествени и живи истини остават без ефект. На любовта се гледа, като на главно качество на Бога, но е принизена до слаб сантиментализъм, който прави малка разлика между добро и зло. Божията справедливост, Неговите изобличения на греха, изискванията на Неговия свят закон, всички те остават извън обсега на полезрението. Хората са учени да считат Десетте заповеди за мъртъв закон. Угаждащи, омайващи басни очароват сетивата и водят хората към отхвърляне на Библията като основа на тяхната вяра. В действителност, Христос е отречен, както преди, но Сатана така е заслепил очите на хората, че те не могат да разпознаят измамата.
Малцина са онези, които имат правилно разбиране за измамната сила на спиритизма и за опасността от попадане под неговото влияние. Мнозина се замесват в това просто от любопитство. Те нямат истинска вяра в него и биха се ужасили от мисълта да се предадат на контрола на духовете. Но рискуват да стъпят на забранената почва и мощният унищожител започва да упражнява сила си върху тях, против волята им. Само веднъж да бъдат подтикнати да предадат умовете си на неговото ръководство и стават негови пленници. Невъзможно е чрез собствените си нищожни сили да развалят омайващото привлекателно чародейство. Нищо, освен Божията сила, дадена в отговор на искрената молитва с вяра, не може да освободи тези впримчени души.
Всички, които задоволяват грешните черти на характера си, или охотно подхранват познат грях, приканват изкушенията на Сатана. Те се отделят от Бога и от грижата на Неговите ангели и когато злият представя измамите си, те са без защита и стават лесна плячка. Онези, които се поставят на неговата сила, малко осъзнават къде ще свърши пътят им. Довел ги до поражение, изкусителят ще ги наеме за свои агенти, които да примамват и други към гибел.


Магьосници и вещици

Пророк Исая казва: "И когато ви кажат: Допитвайте се до запитвачите на зли духове и до врачовете, които шепнат и мърморят, отговорете: Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? Ще прибегне ли при мъртвите заради живите? Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях." ( Исая 8:19, 20). Ако хората искаха да приемат истината относно естеството на човека и състоянието на мъртвите, така ясно посочена в Писанията, те биха видели делото на Сатана със сила, знамения- и лъжливи чудеса в претенциите и изявите на спиритизма. Но не желаейки да изоставят свободата, така приятна за плътското сърце, и да се откажат от греховете, които обичат, множествата затварят очите си за светлината и продължават по същия път, равнодушни към предупрежденията, докато Сатана плете примките си около тях и те стават негова плячка. "Защото не приеха да обичат истината, за да се спасят," затова "Бог праща заблуда да действа между тях, за да повярват на лъжа." (2 Солунци 2:10, 11).
Онези, които се противопоставят на ученията на спиритизма, са нападани не само от хората, но и от Сатана и неговите ангели. Те са влезли в борба срещу ангели и сили, и срещу злите духове във високите места. Сатана няма да отстъпи и един инч от територията си, освен когато бива прогонен чрез силата на небесните вестители. Божиите люде би трябвало да го посрещнат с думите на нашия Спасител: "Писано е." Сатана може, както в дните на Христос, да цитира и днес Писанието и да изопачава ученията в подкрепа на своите заблуди. Онези, които устоят в това време на опасност, трябва да имат ясно разбиране за свидетелството на Писанията.
Мнозина ще се изправят пред демони, които ще се представят за обични близки или приятели, и ще обявяват най-опасни ереси. Тези посетители ще апелират за най-нежно съчувствия към тях и ще правят чудеса, за да подкрепят претенциите си. Трябва да бъдем подготвени да им противостоим с Библейската истина, че мъртвите не знаят нищо и, че тези, които се явяват, са дяволски духове.


Часът на изкушението

Точно пред нас е "времето на изпитанието, което ще дойде върху целия свят да изпита онези, които живеят по земята." (Откровение 3:10). Всички, чиято вяра не е твърдо основана върху Божието слово, ще бъдат измамени и победени. Сатана работи с "цялата измама на неправдата" да спечели контрол над човешките деца и неговите измами постоянно ще се увеличават. Но той може да спечели своя обект само, когато хората доброволно се предадат на изкушенията му. Онези, които търсят сериозно знание за истината и се борят да очистят душите си чрез послушание, правейки каквото могат, за да се приготвят за борбата, ще намерят в Бога на истината сигурна защита. "Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, и Аз ще опазя теб" (Откровение 3:10), е обещанието на Спасителя. Той по-скоро би изпратил всеки ангел от небето да предпази своите люде, отколкото да остави една душа, която вярва в Него, да бъде победена от Сатана.
Пророк Исая излага страховитата измама, която ще дойде върху грешните, карайки ги да смятат, че са в безопасност от Божиите присъди: "Ние сключихме договор със смъртта и се съгласихме с преизподнята, че когато заливащата беда минава, да не дойде до нас, защото си направихме лъжата прибежище и под измама се скрихме." (Исая 28:15). В описаната тук група са включени онези, които в упоритата си непокаяност се успокояват с уверението, че няма да има наказание за грешника, че всички хора, без значение колко са покварени, ще бъдат въздигнати на небето, за да станат Божии ангели. Но още по-категорично правят договор със смъртта и споразумение с ада онези, които се отказват от истините, предоставени от небето за защита на праведните в деня на скръбта и на онези, които решат да избегнат лъжите на Сатана - измамните претенции на спиритизма.


Неизразимо заслепение

Чудно неизразима е слепотата на хората от това поколение. Хиляди отхвърлят Божието слово като незаслужаващо вярата им и с жадно доверие приемат измамите на Сатана. Скептиците и присмивачите осъждат сляпата набожност на онези, които се сражават за вярата на пророците и апостолите; и се забавляват да се присмиват на тържествените изявления на Писанията, относно Христос и спасителния план, и наказанието, което ще дойде над отхвърлилите истината. Те предизвикват съчувствие към хората, така ограничени, слаби и суеверни, според тях, че са решили да приемат Божиите умолявания и да се покоряват на изискванията на Неговия закон. Те показват толкова голяма увереност, като че наистина са сключили договор със смъртта и споразумение с ада - сякаш са издигнали непроходима, непроницаема преграда между себе си и Божието отмъщение. Нищо не може да събуди техните страхове. Така глупаво са се предали на изкусителя, толкова близо са свързани с него и толкова са надъхани с духа му, че нямат нито сила, нито желание да избягат от примката му.
Сатана дълго се е подготвял за последното си усилие да измами света. Основата, той положил, когато дал на Ева в Едем уверението: "Никак няма да умрете." "В деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бога, да познавате доброто и злото." (Битие 3:4, 5). Малко по малко той е подготвял пътя за най-голямата си измама - развитието на спиритизма. Все още не е достигнал до пълното осъществяване на своите планове, но това ще се постигне в последния отрязък от времето. Пророкът казва: "И видях три нечисти духа, подобни на жаби , .... защото те са духове на бесове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата земя, за да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог." (Откровение 16:13, 14). С изключение на онези, които са пазени с Божията сила, чрез вяра в Неговото слово, целият свят ще попадне в редиците на тази заблуда. Хората бързо ще бъдат успокоени в една фатална сигурност, за да бъдат събудени само от изливането на Божия гняв.
Господ Бог казва: "Ще направя от правосъдието връвта и от правдата - отвеса; и градушка ще помете прибежището при лъжи и водата ще наводни скривалището. Договорът ви със смъртта ще бъде унищожен и съглашението ви с преизподнята няма да устои; когато заливащата беда минава, тогава ще бъдете стъпкани от нея." ( Исая 28:17, 18).



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 281771
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031