Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2016 13:30 - Шестата чаша на Божият гняв- Армагедон
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.04.2016 16:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откровение 16:12,14,16 "Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат. (...)
Защото те са духове на бесове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата земя, за да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог. (...)
И ги събраха на мястото, което на еврейски се нарича Армагедон."

След първите пет чаши, довели до ужасни бедствия по света, непокаялите се народи ще се изпълнят с неконтролируем гняв срещу Бога. 
Те ще отговорят на призива на Сатана, който ще ги събере за последната битка между доброто и злото: Армагедон.
Откровение 16:12,13 "Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат. (...)
И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра, и от устата на лъжепророка три нечисти духа, подобни на жаби."

Шестата чаша се излива в река Ефрат: ще се върнем към този въпрос след малко. 
Но първо, нека погледнем героите, които участват в битката между доброто и злото при Армагедон.
Непокаялите се човеци, които представляват силите на злото, ще бъдат предвождани от членовете на сатанинската троица, която изучавахме в предишните уроци.   Самоличност на членовете на сатанинската троица

image


Нечистите духове на сатанинската троица са подобни на жаби, което ни напомня за чародействата на магьосниците по време на язвите в Египет.

Изход 8:6,7 "И Аарон протегна ръката си към египетските води и жабите излязоха и покриха Египетската земя.
Но и влъхвите направиха същото с магиите си и направиха така, че да наскачат жаби по Египетската земя."

Откровение 16:13,14 "И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра, и от устата на лъжепророка три нечисти духа, подобни на жаби.
Защото те са духове на бесове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата земя, за да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог."
Чрез измамни знамения и чудеса сатанинската троица ще успее да събере всичките народи на земята под едно знаме за «великия ден на всемогъщия Бог».

Софония 1:14,17
"14 Близо е великият ден Господен. Близо и много бърза, - Гласът на деня Господен; Там ще извика горчиво и силният. 15 Ден на гняв е оня ден, Ден на смущение и на утеснение, Ден на опустошение и на разорение, Ден на тъмнина и на мрак, Ден на облак и на гъста мъгла, 16 Ден на тръба и на тревога Против укрепените градове И против високите кули при ъглите." 17 Аз така ще наскърбя хората, че ще ходят като слепи, защото са съгрешили против Господа;"

«Великият ден на Господа» е славния ден на завръщането на Исус Христос, което ще се състои при изливането на седмата и последна чаша.

Йоил 2:31 "Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната - в кръв, преди да дойде великият и страшен ден Господен."   Финалната битка ще събере всичките народи на земята... «[Десетте царе] са единомислени и предават на звяра своята сила и власт.» (Откровение 17:13)
«И му бе дадена власт [на звяра] над всеки род и народ, език и племе.» (Откровение 13:7)
«И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе.» (Откровение 17:18)
«Прогласете това между народите; “Пригответе война; повдигнете юнаците; нека се приближат всички военни мъже; нека излизат.”

(...) Съберете се и елате отвред всички народи и се натрупайте заедно; Господи, направи да слязат там юнаците Ти. Нека станат народите и да дойдат в Йосафатовата долина. (...) Множества, множества в долината, където ще бъде отсъдено за тях; защото близо е денят Господен в долината.» (Йоил 3:9,11,12,14)
... и целта им ще бъде атака срещу Исус при Неговото завръщане! «[Десетте царе] са единомислени и предават на звяра своята сила и власт. Те ще воюват против Агнеца.» (Откровение 17:13,14)
«След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда. (...) И името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, Го следваха на бели коне. (...) И видях звяра и земните царе, и войските им, събрани да воюват против Яздещия на коня и против Неговото войнство.» (Откровение 19:11,13,14,19)
«Екотът ще стигне и до краищата на света, защото Господ има съд с народите; Той ще се съди с всяка твар, ще предаде нечестивите на меч.» (Еремия 25:31)
Откровение 6:14-17 "Небето бе отместено като свитък, когато се навива; и всички планини и острови се вдигнаха от местата си.
И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините; и казаха на планините и на скалите:
«Паднете върху нас и ни скрийте от лицето на Седящия на престола и от гнева на Агнеца! Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои?»
Разбира се, както ще видим по-подробно в следващия ни урок, хората бързо ще осъзнаят глупостта на тази своя постъпка, когато видят, Исус, че идва със сила и голяма слава, с всичките Му ангели...
  Откровение 17:17 "Защото Бог вложи в сърцата им желание да изпълнят Неговата воля, като действат единомислено и предадат царската си власт на звяра, докато се сбъднат Божиите думи."

Но как народите ще стигнат до точката на сляпо подчинение на заповедите, дадени им от сатанинската троица, и ще повярват, че наистина могат да преодолеят Исус и небесната Му армия?

Ето как: при оттеглянето на Святия Дух от земята в края на благодатното време, хората ще бъдат напълно предадени на измамните сили на Сатана, който всячески се стреми да ги завладее.   Бог допуска заблудите на Сатана да доведат нечестивите до заслуженото им наказание:

«И тогава ще се яви беззаконният, (...) чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса, и с цялата измама на неправдата, за онези, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят. И затова Бог праща заблуда да действа между тях, за да повярват на лъжа, за да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а са имали благоволение към неправдата.» (2 Солунци 2:8-12)
«И Господ каза: “Кой ще примами Ахаав, за да отиде и да падне в Рамот-галаад?” И един каза едно, а друг - друго. После излезе един дух, застана пред Господа и каза: “Аз ще го примамя.” Господ го попита: “Как?” А той отговори: “Ще изляза и ще бъда лъжлив дух в устата на всичките му пророци.” И Господ каза: “Примамвай го и ще успееш. Излез, направи така.”» (3 Царе 22:20-22)   Откровение 16:16 "И ги събраха на мястото, което на еврейски се нарича Армагедон."

Последната битка между Исус и нечестивите народи, която ще бъде предмет на следващия ни урок, ще се състои място, наречено: «Армагедон».

Тази еврейска дума означава: «Планина на унищожението», което загатва за фаталния изход на последния конфликт.
Но думата Армагедон може да бъде преведена и като «Планината на Магедон». Магедон е името на място в северната част на Палестина и, както някои хора вярват, битката на Армагедон ще се проведе на това място.
Това тълкувание правилно ли е? Два проблема възникват, когато се опитваме да свържем Армагедон и Магедон буквално: Първо, не може Армагедон да означава «Планината на Магедон» защото мястото, наречено Магедон е равнина.   Освен това, равнината на Магедон обхваща площ от само 200 кв. мили (300 кв. км): ще е трудно там да се съберат всички народи на земята по това време на война. Въпреки всичко, Магедон е сцената на решителната битка и чудното спасение в историята на Израел. Това е ключът към загадката на Армагедон...

  Съдии 4:7,15 «Аз ще доведа при тебе, при реката Кисон, Сисара, военачалник на Явиновата войска, с колесниците и множеството му, и ще ти го предам.» (...)
"И Господ разгроми Сисара с острието на меча пред Варак, разби всичките му колесници и цялата му войска."
Една от най-известните битки, които са се провели в местността Магедон, при реката Кисон, която тече през тази равнина, била битката между евреите, предвождани от Варак и пророчица Девора, от една страна, и ханаанците, водени от Сисара, командир на армията на ханаанския цар Явин, от друга страна.

Съдии 5:19-21 "Дойдоха царете, воюваха; тогава воюваха ханаанските царе в Таанах, близо до водите на Магедон; пари не взеха."
"От небето воюваха; звездите от пътищата си воюваха против Сисара."
Реката Кисон ги завлече. Евреите се изправили пред коалиция царе и въоръжени сили, които сигурно щели да ги унищожат.
Но Бог се намесил в полза на Своя народ и подложил неговите врагове на разгром. Тази война в Магедон илюстрира чудното освобождение на Божия народ от ръцете на бунтовните народи при връщането на Исус.
Поражението на Сисара в Магедон перфектно предзнаменува Армагедон: «Коварен съвет правят против Твоя народ и се наговарят против скритите Твои.
Казаха: “Елате да ги изтребим, за да не са народ и да не се споменава вече името на Израел.”
Защото единодушно се съгласиха заедно, направиха съюз против Тебе - шатрите на Едом и исмаилтяните; Моав и агаряните, Гевал, Амон и Амалик, филистимците с тирските жители; още и Асирия се съедини с тях, станаха помощници на Лотовите потомци.
Стори им като на мадиамците, като на Сисара, като на Явин при потока Кисон, които загинаха в Ендор, като станаха тор на земята.» (Псалм 83:3-10)
3 Царе 18:18,19 А [Илия] отговори [на цар Ахав]:
«Не аз смущавам Израел, а ти и твоят бащин дом. Защото вие изоставихте Господните заповеди и ти последва ваалимите.
Сега прати вестоносци и събери при мене целия Израел на планината Кармил и четиристотин и петдесетте Ваалови пророци, и четиристотинте пророци на Ашера, които ядат на Езавелината трапеза.»
Армагедон, «Планината на Магедон», се отнася и до съревнованието между Илия и пророците на Ваал, което се провело на планината Кармил. 
Кармил е най-близката планина до равнината на Магедон, на около шест мили (10 км) от нея.   3 Царе 18:38-40 "Тогава огън от Господа падна, изгори всеизгарянето, дървата, камъните и пръстта, и облиза водата, която беше в изкопа.
И целият народ, когато видяха това, паднаха по лицата си и казаха: «Йехова, Той е Бог; Йехова, Той е Бог!"
А Илия им нареди: «Хванете Вааловите пророци. Не оставяйте нито един от тях да избяга.»
"И ги хванаха. Илия ги заведе при потока Кисон и там ги изкла."

По този повод и при пълното внимание на всички, Бог ясно демонстрира своето безкрайно превъзходство над всички техни лъжливи богове.
Тогава пророците на Ваал били отведени «потока Кисон», в равнината на Магедон, за да бъдат избити.   Откровение 16:12 "Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат.
И пресъхна водата й, за да се приготви пътят на царете, които идват от изток."

Как ще реагират народите, когато осъзнаят, че битката при Армагедон е загубена предварително и че те ще бъдат унищожени от славното пришествие на Исус? 
Отговорът е в символичното изсъхване на Ефрат, река, която минавала през древен Вавилон. 
Какво означава за духовния Вавилон това символично изсъхване, причинено от шестата чаша?   Еремия 50:35,38 «Меч има върху халдейците,» казва Господ, «и върху жителите на Вавилон, и върху първенците му, и върху мъдрите му. (...)
Суша има върху водите му; и ще пресъхнат.»
Древният Вавилон, създаден при река Ефрат, изглеждал непробиваем. 
И все пак, той паднал в ръцете на мидяните и персите, които отклонили течението на реката, а след това използвали сухото речно корито, за да влязат и да превземат града.

Еремия 51:36 Затова така казва Господ: «Ето, Аз ще се застъпя за делото ти и ще извърша въздаяние за тебе.
Ще превърна реката на Вавилон в суша и ще пресуша извора му.»
Откровение 17:1,15 "И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, и ми заговори:
«Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води.» (...)
Каза ми още:
«Водите, които си видял, където седи блудницата, са народи и множества, племена и езици.»
Подобно на древния Вавилон, който бил създаден при река Ефрат, духовният Вавилон е установен при духовната река Ефрат, тъй като тя «седи на много води».

Този духовен Ефрат символизира «народи и множества, племена и езици».
На много места в Библията Бог прави паралел между историческите събития и бъдещите събития които ще сполеят света. Те са техен прототип и предупреждение към всички нас. Тежко на тези които не се поучават от
 Божият мъдрост и дълготърпение, и от човешката история.    Откровение 18:2,4 "Падна, падна великият Вавилон! (...)
Излез от нея, народе Мой, за да не участваш в греховете й и да не споделяш язвите й."

По времето на високия вик, когато всеки е призован да излезе от Вавилон преди края на благодатното време, много искрени вярващи ще отговорят на този призив и ще излязат от тази вероотстъпническа система. 
С излизането на тези вярващи, водите на Вавилон ще започнат да пресъхват, тъй като Вавилон са народите и множествата, над които той упражнява господството си.   Откровение 17:16,18 "И десетте рога, които си видял, и звярът ще намразят блудницата и ще я опустошат и направят гола, и ще изядат месата й, а нея ще изгорят в огън. (...)
И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе. Това пресъхване ще завърши до края на шестата чаша."
Народите, виждайки, че са били измамени от Вавилон (коалицията от вероотстъпили църкви, водена от папството), напълно ще оттеглят подкрепата си и ще го лишат от властта, която са му давали.   Откровение 9:13-15 "И като затръби шестият ангел.
Чух един глас от роговете на златния олтар, който беше пред Бога, че някой казваше на шестия ангел, у когото беше тръбата:
«Развържи четирите ангела, които са вързани при голямата река Ефрат.»
"И бяха развързани четирите ангела, които бяха приготвени за този час и ден, и месец, и година, за да убият една трета част от човеците."
Нека отбележим, че връзката между тръбите и чашите е все още ясно забележима тук: и шестата тръба, и шестата чаша поразяват река Ефрат. 
Но докато тръбата убива само «една трета част от човеците», чашата обявява пълното унищожение на нечестивите.   Исая 44:27,28 [Господ] казва на бездната: «Изсъхни и Аз ще пресуша реките ти.»
[Той] казва за Кир: «Той е Моят овчар, който ще изпълни всичко, което Ми е угодно.» Когато река Ефрат пресъхнала, древният Вавилон паднал в ръцете на Кир, царя на Персия.
Точно както било предсказано, Кир дошъл «от изток» на Вавилонското царство.
Исая 46:10,11
"Ще извърша всичко, което Ми е угодно; [Аз Съм] Който зове хищна птица от изток, от далечна земя - мъжа на намерението Си."   Откровение 16:12 "Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат.
И пресъхна водата й, за да се приготви пътят на царете, които идват от изток."

По същия начин, когато народите престанат да подкрепят духовния Вавилон, ще пресушат духовния Ефрат. Така те ще подготвят пътя за идването на царя от изток, Исус Христос.

Матей 24:27 "Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син."   С идването на Исус, духовния Кир, духовният вавилон ще падне окончателно: «Пророчество за Вавилон, изявено във видение на Исая, Амосовия син: (...)
"Те идат от далечна страна, от небесните краища, дори Господ и оръжията на негодуванието Му, за да погуби цялата земя.
Ридайте, защото денят Господен наближи, ще дойде като унищожение от Всемогъщия.
Затова всички ръце ще отслабват и сърцето на всеки човек ще се стопи. Те ще се смутят; болки и скърби ще ги обземат; ще бъдат в болки, както жена, която ражда; удивени ще гледат един към друг, лицата им - лица на пламък."
Ето, денят Господен иде - лют, с негодувание и пламенен гняв, за да опустоши земята и да изтреби от нея грешните й.» (Исая 13:1,5-9)   Откровение 16:15,16 «Ето, ида като крадец. Блажен онзи, който бди и пази дрехите си, за да не ходи гол и да не гледат срамотите му.»
"И ги събраха на мястото, което на еврейски се нарича Армагедон."

Точно по средата на шестата чаша, Исус Христос, Царят, Който идва от изток, спира за един момент, за да ни напомни, че Неговото завръщане е съвсем близо.

Но какъв е смисълът на думите «Ето, ида като крадец»?
Означава ли това, че Той ще се завърне по таен начин, без да се вдигне никакъв шум?   2 Петър 3:10 "А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучене, а стихиите нажежени ще се разпаднат и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат."

Исус ще се завърне «като крадец», което означава внезапно и неочаквано. 
Но самото завръщане няма да бъде тайно или по безшумен начин... напротив!

1 Солунци 5:2,3 "Господният ден ще дойде като крадец нощем.
Когато казват: «Мир и безопасност!», тогава ще ги постигне внезапна погибел."

Откровение 16:15
"Ето, ида като крадец.
Блажен онзи, който бди и пази дрехите си, за да не ходи гол и да не гледат срамотите му."

Накрая, Исус ни съветва да пазим дрехата на правдата, която Той ни е дал, така че да нямаме унизителната съдба на блудницата Вавилон, която е решила да се облече със собствените си дрехи.

Исая 47:1,3
"Сниши се и седни в пръстта, девице, дъще вавилонска; седни на земята, а не на престол, дъще халдейска! (...)
Голотата ти ще се види. Да! Срамотата ти ще се яви."
  Откровение 3:18 "То съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш и да не станат явни срамотите на твоята голота, и очна мас, за да намажеш очите си, за да виждаш."

В действителност, шестата чаша отново повтаря съвета на Исус към Лаодикия, Църквата от последните дни.

Тя трябва да получи бялата дреха на Христовата правда, «да не станe явна срамотата на нейната голота», освен това да добие злато (твърдата вяра) и очен мехлем (Светия Дух).   Да се помолим заедно: Отче Наш,
битката при Армагедон, крайната борба между силите на доброто и злото, е спечелена предварително от тези, които ще се борят на Твоя страна.
С цел да се подготвим за този важен ден, ние смирено Те помолим да ни дадеш това, което наистина е нужно: вярата в Исус, подобна на злато, пречистено в огън; правдата на Исус, подобна на бели дрехи, с които се обличаме; и Светия Дух, подобно на мехлем за отваряне на очите ни.
Благодарим Ти за тези безценни дарове, които идват само от Теб. В святото име на Исус Христос се молим.
Амин.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 284482
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930