Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2016 20:21 - Петата чаша на Божият гняв - дълбок непрогледен мрак над Земята.
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2016 10:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откровение 15:1; 16:1 "И видях на небето друго знамение, голямо и чудно: седем ангела, които държаха седем язви, които са последните, защото с тях се изчерпва Божият гняв. (...)
И чух от храма силен глас, който казваше на седемте ангела:
«Идете и излейте на земята седемте чаши на Божия гняв.»

След края на благодатното време, Божият гняв ще се прояви с чрез изливането на седем чаши, всяка от които съдържа язва, която ще падне върху непокаялите се човеци.

Откровение 16:10,11 "Петият ангел изля чашата си върху престола на звяра.
И царството му потъмня и човеците хапеха езиците си от болки.
И похулиха небесния Бог поради болките и раните си, и не се покаяха за делата си."

След палещото слънце при четвъртата чаша, нечестивите са поразени от дълбок мрак. Докато все още търпят последиците от предходните четири чаши, сега те ще претърпят допълнителна болка, породена от настъпилия студ поради тъмнината.
Натрупването на тези бедствия и техните вредни последици кара нечестивите, които не са в състояние да се покаят, поради това че Светият Дух се е оттеглил от Земята, да хулят Бога все повече и повече.

Откровение 16:9 "И голяма жега изнури човеците; и те похулиха името на Бога, Който има власт над тези язви.
И не се покаяха да Му отдадат слава."
Софония 1:14,15,17 "Близо е великият ден Господен. Близо е и много бърза - гласът на деня Господен.
Там ще извика горчиво и силният.
Ден на гняв е онзи ден, ден на смущение и утеснение, ден на опустошение и разорение, ден на тъмнина и мрак, ден на облак и гъста мъгла. (...)
Аз така ще наскърбя хората, че ще ходят като слепи, защото са съгрешили против Господа; кръвта им ще се излее като прах и плътта им - като нечистотии."

Мракът при петата чаша обявява предстоящото завръщане на Исус.

Дълбокият мрак обявява предстоящото завръщане на Исус: «И ще покажа чудеса на небето и на земята, кръв, огън и стълбове от дим. Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната - в кръв, преди да дойде великият и страшен ден Господен.» (Йоил 2:30,31)
«Горко на онези, които желаят деня Господен! За какво ви е той? Денят Господен е тъмнина, а не светлина. Както ако бяга човек от лъв и го срещне мечка или като влезе в къщи, опре ръката си о стената и го ухапе змия.» (Амос 5:18,19)
«Нека се разтреперят всички жители на страната; защото иде денят Господен, защото е близо. Ден тъмен и мъглив, ден облачен и мрачен.» (Йоил 2:1,2)

Откровение 16:10 "Петият ангел изля чашата си върху престола на звяра.
И царството му потъмня."
Петата чаша поразява престола на звяра, потапяйки цялото му царство в тъмнина. По време на изливането на петата чаша, царството на звяра ще бъде целият свят, «цялата земя».

Откровение 13:2,3 "И змеят даде [на звяра] силата си, престола си и голяма власт. (...)
И цялата земя удивена отиде след звяра."
В последните часове на земната история звярът ще управлява над цялата земя:

«И му бе позволено [на звяра] да воюва против светиите и да ги победи; и му бе дадена власт над всеки род и народ, език и племе. И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано в книгата на живота на Агнеца, заклан от създаването на света.» (Откровение 13:7,8)
«И десетте рога, които си видял, са десет царе, които още не са получили царска власт, но за един час получават власт като царе заедно със звяра. Те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт.» (Откровение 17:12,13)
«Защото Бог вложи в сърцата им желание да изпълнят Неговата воля, като действат единомислено и предадат царската си власт на звяра, докато се сбъднат Божиите думи.» (Откровение 17:17)

Исая 47:1,5 "Сниши се и седни в пръстта, девице, дъще вавилонска. (...) Седи и мълчи, и влез в тъмнината, халдейска дъще.
Защото няма вече да те наричат: «Господарка на царствата».
Асоциирана със звяра, който язди великата вавилонска блудница - отстъпилата от Божията истина 
римо католическата църква,  която опива с омайното вино на ласкателни заблуди царе и народи, и разпалено блудства със силните на денят, облича се в безсрамен разкош докато лицемерно говори за справедливост основана на принципите на беззаконието, заедно със светът който е приел нейните пагубни доктрини, ще бъдат потопени в непрогледна тъмнина. Така че, пета чаша ще удари цялата отстъпила религиозно-политическа коалиция.
Откровение 18:21,23 "С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери. (...)

Светлина от светило няма вече да свети в теб."

Откровение 17:1 [Десетте царе] предават на звяра своята сила и власт.

Политическите управници на света, вече предали «на звяра своята сила и власт», ще бъдат потопени в дълбокия мрак, който ще падне върху земята и нейните обитатели.

Йов 12:24,25 [Господ] отнема бодростта на началниците на земните жители и ги прави да се скитат по непроходна пустиня. Опипват в тъмнината без светлина и ги прави да залитат като пияни.
Изход 10:20-23 "[Фараонът] не пусна израелтяните.
Тогава Господ каза на Моисей: «Протегни ръката си към небето, за да настане тъмнина по Египетската земя - тъмнина, която е толкова гъста, че може да се пипа.»
Моисей протегна ръката си към небето; и настана гъста тъмнина по цялата Египетска земя за три дни.
Хората не се виждаха един друг."

Още веднъж, чашите от Откровение ни напомнят за язвите в Египет. 
Подобно на чашите, които няма да доведат човеците до покаяние, язвите закоравили сърцето на Фараона и земята на Египет потънала в пълен мрак.
Фараонът и Египет предвещават съдбата на Вавилон в последните дни: «Сине човешки, надигни плач за египетския цар фараон и му кажи: (...)
“И когато те угася, ще покрия небето и ще помрача звездите му, ще покрия слънцето с облак и луната няма да свети със светлината си. Ще помрача над тебе всичките небесни светила и ще покрия с тъмнина твоята земя,” казва Господ Йехова.
“Ще досаждам на сърцето на много племена, когато докарам между народите разорените, останали от тебе, в страни, които ти не си познал. Да! Ще направя да се удивят поради тебе много племена; и царете им ще се ужасят много поради тебе, когато размахам меча Си пред тях, и ще треперят всяка минута, всеки за живота си, и в деня на падането ти.”» (Езекил 32:2,7-10)

Изход 10:22,23 "Настана гъста тъмнина по цялата Египетска земя за три дни.
Хората не се виждаха един друг и за три дни никой не можа да помръдне от мястото си."
Но в жилищата на всички израелтяни беше светло. Язвата на тъмнината в Египет ни дава ценна информация: докато цялата земя на Египет е потопена в непрогледния мрак, все още имало светлина, докато населението на Израел живеело там.
Изход 14:19,20 "Тогава ангелът Божий, който вървеше пред Израелевото множество, се вдигна и дойде зад тях; облачният стълб пред тях се вдигна и застана зад тях.
И дойде между Египетското и Израелевото множество.
За едните беше тъмен облак, а на другите светеше през нощта, така че едните не се приближиха до другите през цялата нощ."

След като израилтяните излезли от Египет, Бог отново използвал тъмнината, за да постави защитна стена между Своите люде, които все още били на светло, и египтяните, които ги преследвали.

Псалм 91:5,6,9,10 "Няма да се боиш от нощен страх, (...) от мор, който идва в тъмнина. (...)
Понеже ти си казал: Господ е мое прибежище, и си направил Всевишния свое обиталище, затова няма да те сполети никакво зло, нито ще се приближи язва до шатъра ти."

Така, подобно на другите чаши, петата чаша не засяга Божия народ.

Псалм 112:4 "Светлина изгрява в тъмнината за праведните; Той е благ, милостив, и праведен.
[Бог] Който възвисява смирените и въздига в безопасност нажалените.
Който осуетява кроежите на хитрите, така че ръцете им не могат да извършат предприетото. Който улавя мъдрите в лукавството им, така че намисленото от коварните се осуетява.
Денем посрещат тъмнина и по пладне ходят пипнешком, както нощем.
Но Бог избавя сиромаха от меча, който е устата им, и от ръката на силния."

Тъмнината на петата чаша допълнително ще задълбочи контраста между верните на Бога хора и нечестивите, които искат да ги убият.

Контраст между децата на светлината и децата на тъмнината: «Стани, святи, защото светлина дойде за теб и славата Господня те осия. Защото, ето, тъмнина ще покрие земята и мрак - племената; а над тебе ще осияе Господ и славата Му ще ти се яви.» (Исая 60:1,2)
«Ще пази стъпките на светиите Си; а нечестивите ще погинат в тъмнината; понеже със сила няма да надделее човек. Противниците на Господа ще бъдат сломени, ще гръмне от небето против тях; Господ ще съди краищата на земята.» (1 Царе 2:9,10)
«А пътят на праведните е като светлината на разсъмване, която се развиделява, докато стане съвършен ден. Пътят на нечестивите е като тъмнина; не знаят от какво се спъват.» (Притчи 4:18,19)

Откровение 9:1,2 "След като затръби петият ангел.
Видях една звезда, паднала на земята от небето, на която бе даден ключът от бездънната пропаст.
И тя отвори бездънната пропаст; и дим се издигна от пропастта като дим от голяма пещ.
И слънцето и въздухът потъмняха от дима на пропастта. "

Паралелът между тръбите и чашите все още е ясен тук, тъй като петата тръба, подобно на петата чаша, също довела до потъмняване на слънцето и въздуха.

Но паралелът отива още по-далеч от това...
Откровение 9:3,4 "И от дима излязоха скакалци по земята. (...)
Но им бе казано да не повредят тревата по земята, нито някой злак, нито някое дърво, а само такива човеци, които нямат Божия печат на челата си."

В нашия урок за петата тръба, «Скакалци от бездънната пропаст», видяхме, че това потъмняване, символизира отхвърлянето на Бога от народите чрез материализма и рационализма, който лишил папството от власт за 150 години, от 1798г. до 1948г.

Обаче, подобно на тъмнината при петата чаша, това потъмняване не повлиява на верните вярващи.

Юда, стихове 11-13

"Горко им! Защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда и загиват в Кореевото упорство.
Те са (...) скитащи звезди, за които се пази мрачна тъмнина довека."

Следвайки модела на петата тръба, петата чаша също наказва грешните пътища на народите, които са отхвърлили Бога и Неговата светлина, предпочитайки да се придържат към привлекателни и приятни вярвания и философски идеи, които ги водят далеч от пътя, който води към вечния живот.

Откровение 18:21,23 "С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери. (...)
Светлина от светило няма вече да свети в теб. (...) "

"Чрез твоите магии бяха измамени всички народи."
Отхвърлили светлината на Бога, хората сляпо приемат неверните учения на Вавилон, до момента, когато изведнъж върху него се спуска мрак.

2 Петър 2:15,17 "[Те] оставиха правия път и се заблудиха, като последваха пътя на Валаам. (...)
"Те са безводни кладенци, мъгли, тласкани от буря, за които е запазена мрачна тъмнина довека."

Еремия 13:16 "Въздайте слава на Господа, вашия Бог, преди да докара тъмнина, преди краката ви да се препънат по тъмните планини и преди Той да превърне в мрачна сянка светлината, която вие очаквате, и да я направи гъста тъмнина."

И така, тъмнината на петата чаша ще обхване непокаялите се човеци, които отказват да прославят Бога.

Римляни 1:21
"Защото, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха.
Но се извратиха чрез своите мъдрувания и несмисленото им сърце се помрачи."
Михей 3:5,6 "Така казва Господ за пророците, които заблуждават народа Ми, (...)
«Затова ще ви бъде нощ, за да нямате видение, и ще ви бъде тъмно, за да не прокобвате, слънцето ще залезе за пророците и денят ще се помрачи над тях.»"

Петата чаша ще накаже и духовните водачи, които са водили хората в заблуда.

Еремия 23:11,12 «Защото и пророкът, и свещеникът се оскверниха. Дори в дома Си намерих нечестието им,» казва Господ.
«Затова пътят им ще бъде като хлъзгави места в тъмнина, по който, като бъдат тласкани, ще паднат.»

Исая 8:19-22 "И когато ви кажат: «Допитвайте се до запитвачите на зли духове и до врачовете, които шепнат и мърморят,» отговорете: «Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? Ще прибегне ли при мъртвите заради живите?»
Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях.
Те ще минат през тази земя зле притискани и изгладнели; и когато огладнеят, ще негодуват, ще злословят царя си и Бога си. И ще погледнат нагоре.
После ще се взрат в земята и, ето - скръб и тъмнина, мрак на измъчване и широко разпростряла се черна нощ. "

Така, петата чаша ще накаже тези, които са изоставили Бога и Неговото учение.

Откровение 18:21,23,24 "С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери. (...)
Светлина от светило няма вече да свети в теб. (...) И в него бе открита пролятата кръв от пророци и светии и от всички заклани на земята. "

Петата чаша ще накаже мрачните и зли дела на нечестивите.

Йов 15:30,31
"[Нечестивият] няма да се отърве от тъмнината; пламък ще изсуши младоците му; и от диханието на Божиите уста ще бъде завлечен.
Нека не се доверява на суетата самоизмамен; защото суета ще бъде заплатата му."
Исая 5:20,30 "Горко на онези, които наричат злото добро, а доброто - зло; които заменят тъмнина за светлина, а светлина за тъмнина! (...)
И в същия ден ще реват против тях като морското бучене.
И ако погледне някой към земята - ето, тъмнина и неволя, и светлината, помрачена през облаците й."

Като отказват да знаят и да прилагат на практика волята на Бога, хората потъват в зло и скоро ще бъдат потопени в дълбок мрак. Отрекли се доброволно от Божият светлина, те получават целият мрак към който са се стремили закоравелите им от гордост и суета сърца. 

Нечестието на хората ще ги потопи в дълбок мрак: «Краката им тичат към злото и бързат да пролеят невинна кръв; размишленията им са беззаконни; опустошение и разорение има в пътищата им. Те не знаят пътя на мира и няма правосъдие в стъпките им; сами си изкривиха пътищата; никой, който ходи по тях, не знае мир.Затова правосъдието е далеч от нас и правдата не стига до нас; чакаме светлина, а ето тъмнина - сияние, а ходим в мрак. Пипаме стената като слепи, пипаме като онези, които нямат очи; по пладне се препъваме като нощем; сред яките сме като мъртви. (...) Защото се умножиха пред Тебе престъпленията ни и греховете ни свидетелстват против нас.» (Исая 59:7-10,12)
«[Нечестивият] не вярва, че ще се върне от тъмнината; и той е очакван от меча. Скита се да търси хляб, като казва: “Къде е?” Знае, че денят на тъмнината е готов до ръката му. Скръб и тъга го плашат - като цар, приготвен за бой, му надвиват, понеже той вдигна ръката си против Бога и се възгордя против Всемогъщия.» (Йов 15:22-25)
Йоан 8:12 Тогава Исус отново им говори:
«Аз съм светлината на света.
Който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.»
Въпреки всичко, хората могат да избегнат дълбокия мрак, като предадат живота си на Исус, Светлината на света, днес, докато все още има време да го направят.

Йоан 12:46 Аз дойдох като Светлина в света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мен.
Предавайки живота си на Исус, ние се обръщаме от тъмнината към светлината: «Езичниците, между които те пращам, да им отвориш очите, за да се обърнат от тъмнината към светлината и от властта на Сатана към Бога и да приемат прощение на греховете си и наследство между осветените чрез вяра в Мене.» (Деяния 26:17,18)
«(...) Като благодарите на Отца, Който ни удостои да участваме в наследството на светиите в светлината; Който ни избави от властта на тъмнината и ни пресели в царството на Своя възлюбен Син. В Него имаме изкуплението си, прощението на греховете.» (Колосяни 1:12-14)
«Вие обаче сте избран род, царско свещенство, свят народ, народ, който Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина.» (1 Петър 2:9)
Йоан 3:19 "И ето какво е осъждението: Светлината дойде на света и човеците обикнаха тъмнината повече от Светлината, защото делата им бяха зли."

За съжаление, много хора ще отхвърлят Божия призив за спасение и ще изберат тъмните пътища на Сатана.

2 Коринтяни 4:3,4 "Но ако благовестието, което проповядваме, е покрито, то е покрито за тези, които погиват - за тези, невярващите, чийто ум богът на този свят е заслепил, за да не ги озари светлината от славното благовестие на Христос, Който е образ на Бога.

2 Коринтяни 11:14 "И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел."

Нека не се оставяме да бъдем измамени. Дори и пътищата на дявола да изглеждат светли като тези на Бога, нека не забравяме, че Сатана е «световен управител на тази тъмнота» и постъпките му, в крайна сметка, ще ни доведат до смърт.

Ефесяни 6:12 "Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места."

Йоан 12:35,36 Тогава Исус им каза:
«Още малко Светлината е между вас.
Ходете, докато имате Светлината, за да не ви настигне тъмнината. Който ходи в тъмнината, не знае къде отива.
Докато имате Светлината, вярвайте в Светлината, за да станете синове на Светлината.»

Тъмнината на петата чаша е пред вратата ни. Да не се бавим с решението да приемем Исус, Светлината на света, като наш Спасител и Господ на нашия живот.

Ние трябва да решим днес защото утре може да бъде твърде късно...
Отче наш,
Исус им каза: «Мнозина ще дойдат от изток и от запад и ще насядат с Авраам, Исаак и Яков в небесното царство. А синовете на царството ще бъдат изхвърлени в тъмнината отвън; там ще бъде плач и скърцане със зъби.» (Матей 8:11,12).
Молим Те да ни държиш винаги близо до Исус, единственият източник на светлина, и ни направиш Твои деца на светлината, така че тъмнината да не може да ни обземе.
В името на Исус Христос, нашия Спасител, се молим.
Амин.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283371
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930