Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 20:33 - Третата чаша на Божият гняв - реки и водни извори от кръв
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2016 20:33


 Откровение 15:1; 16:1 "И видях на небето друго знамение, голямо и чудно: седем ангела, които държаха седем язви, които са последните, защото с тях се изчерпва Божият гняв. (...) И чух от храма силен глас, който казваше на седемте ангела: «Идете и излейте на земята седемте чаши на Божия гняв.»

След края на благодатното време, Божият гняв ще се прояви с чрез изливането на седем чаши, всяка от които съдържа язва, която ще падне върху непокаялите се човеци. 
В този урок ще изучаваме третата от седемте язви.

Откровение 16:4 "Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори. И водата им стана кръв."

След като обръща морето в кръв и парализира икономическите операции на света, Божият гняв ще обърне и реките и водните извори в кръв. За кратко, тази язва ще застраши оцеляването на всяко живо същество на планетата.

Откровение 8:10,11 "След като затръби третият ангел. От небето падна голяма звезда, която гореше като светило, и падна върху една трета част от реките и върху водните извори. А името на звездата е Пелин и една трета част от водите стана пелин. И много човеци измряха от водите, защото станаха горчиви."

Връзката между присъдите, тръбите и чашите все още личи ясно в този текст. Третата тръба и третата чаша поразяват водните източници, правейки ги негодни за пиене. И тук, мащабът на поражението, причинено от чашата е по-голям отколкото този на тръбата. Докато тръбата засяга само «една трета част от реките» и «една трета част от водите», третата чаша поразява «реките и водните извори».

Откровение 16:4 "Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори. И водата им стана кръв."

Откровение 15:2,3 "Видях и нещо като стъклено море, размесено с огън. И тези, които бяха победили звяра и образа му, и числото на името му, стояха при стъкленото море, като държаха Божии арфи. Те пееха песента на Божия слуга Моисей."

Както споменахме в последните два урока, седемте чаши ни напомнят за язвите, които поразяват Египет по времето на Моисей. Тази връзка между двете групи небесни наказания (чашите и тръбите) вече ни е открита от въведителната сцена към видението за чашите. Сцената показва изкупените, пеещи песента на Моисей в прослава на Бога за това, че ги е спасил от неприятеля.

Изход 7:19-24: Реките и водните източници са обърнати в кръв. Тогава Господ заповяда на Моисей: «Кажи на Аарон: “Вземи жезъла си и протегни ръката си над египетските води, над реките им, над потоците им, над езерата им и над всичките им водни локви, за да станат на кръв; и по цялата Египетска земя ще има кръв, и в дървените, и в каменните съдове.”»

Моисей и Аарон направиха, както Господ заповяда; и Аарон, като вдигна жезъла, удари цялата вода в Нил пред фараона и служителите му. И водата на Нил се превърна в кръв. И рибите, които бяха в Нил, измряха и реката се усмърдя, така че египтяните не можеха да пият вода от нея; и кръв се бе разляла по цялата Египетска земя. (...) Затова сърцето на фараона се закорави и той не ги послуша, както беше казал Господ. (...) А всички египтяни копаха около Нил, за да намерят вода за пиене, защото не можеха да пият речната вода."

Откровение 15:1; 16:2-4 И видях на небето друго знамение, голямо и чудно: седем ангела, които държаха седем язви. (...) И първият отиде и изля чашата си на земята. (...) Вторият ангел изля чашата си в морето. (...)
Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори.
От уводната сцена към чашите до третата чаша действието се прехвърля от едно място на друго, следвайки тази последователност:
небе; земя; море;

водни източници (в българските преводи на книгата Изход този текст е преведен като «всичко, което е в тях»).

Тази последователност не е плод на случайност. Нейната цел е да ни припомни две важни неща...

Изход 20:8-11 "Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа. (...) Защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го освети."

Първо, последователността «небето, земята, морето и водните източници» е покана да се върнем при нашия Творец и да пазим свято Неговия ден за почивка - Съботата.

Откровение 14:6,7 "И видях друг ангел, че летеше сред небето, който имаше вечното благовестие, за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ, племе, език и хора. Той каза със силен глас:

«Бойте се от Бога и Му въздайте слава, защото настана часът, когато Той ще съди. И се поклонете на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори.»

Второ, последователността «небето, земята, морето и водните източници» ни напомня, че най-важното нещо е да отидем при Христос, нашия Изкупител, тъй като часът на Неговия съд е настъпил. А сега да видим какво следва...

Откровение 16:4-7 "Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори; и водата им стана кръв. И чух ангела на водите да казва: «Праведен си Ти, Пресвяти, Който си и Който си бил, за това, че си отсъдил така; понеже те проляха кръвта на светии и на пророци, то и Ти си им дал да пият кръв. Те заслужават това.»

И чух друг от олтара да казва: «Да, Господи Боже всемогъщи, истинни и праведни са Твоите присъди.»

Вестта на последователността «небето, земята, морето и водните източници» незабавно е потвърдена от третата чаша, оповестяваща изпълнението на Божия съд! Верните и справедливи присъди наказват подтисника но Божия народ:

«Понеже те проляха кръвта на светии и на пророци, то и Ти си им дал да пият кръв. Те заслужават това. (...) Да, Господи Боже всемогъщи, истинни и праведни са Твоите присъди.» (Откровение 16:6,7) «Защото са истинни и праведни Неговите присъди; понеже Той осъди великата блудница, която с блудството си е донесла разложение на земята, и даде върху нея възмездие за кръвта на Своите слуги.» (Откровение 19:2)

«Вашата твърдост и вяра във всичките ви гонения и в скърбите, които понасяте, (...) [са] доказателство за Божия справедлив съд. (...) Понеже е справедливо пред Бога да въздаде скръб на онези, които ви оскърбяват, (...) когато се яви Господ Исус от небето със

Своите силни ангели, в пламенен огън да даде възмездие на онези, които не познават Бога, и на онези, които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Исус.» (2 Солунци 1:4-8)

Откровение 13:15-17 "На [звярът, които излиза от земята] му бе позволено да вложи дихание в образа на звяра, така че образът на звяра да проговори; също и да направи да бъдат избити онези, които не се покланят на образа на звяра.

И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра."

В урока «Времето на Якововата скръб» видяхме, че след изливането на първите две чаши, Сатана ще убеди хората, че Божия народ е причината за тези бедствия, защото не спазва неделя като ден за почивка и освещение. След това ще бъде издаден смъртен указ срещу онези вярващи, които се стремят да останат верни на Бога и Неговите заповеди. Но тъй като Бог ще запази Своя народ по време на язвите, този смъртен указ няма да има никакъв ефект. Само че това допълнително усилие да се унищожи Божия народ ще напълни «чашата» на Божия гняв до ръба и затова присъдата на третата чаша ще бъде произнесена с такава строгост.

Откровение 13:10 "Ако някой откарва в плен, и той в плен ще отиде. Ако някой убива с меч, и той трябва да бъде убит с меч."

И така, седемте чаши на Божия гняв са присъди, произнесени на принципа на равнопоставеността: нечестивите човеци са заплашени точно както до този момент са заплашвали Божия народ. Третата чаша е най-красноречивият пример за тази реципрочност.

Матей 7:2 "Защото с каквото отсъждане съдите, с такова ще ви съдят. И с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери."

Откровение 17:5,6 "А на челото й имаше написано това име: «Тайна; великият Вавилон, майка на блудниците и на земните гнусотии.»

И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици."

По същество, Вавилон е признат за виновен за проливането на кръвта на Божите пророци, светиите и мъчениците за Исус...

Откровение 18:21,24 "С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери. (...) И в него бе открита пролятата кръв от пророци и светии и от всички заклани на земята."

Откровение 16:4-6 "Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори; и водата им стана кръв. И чух ангела на водите да казва: «Праведен си Ти, Пресвяти, Който си и Който си бил, за това, че си отсъдил така. Понеже те проляха кръвта на светии и на пророци, то и Ти си им дал да пият кръв. Те заслужават това.»

... следователно, присъдата на третата чаша, основана на принципа на равнопоставеността, дава на Вавилон и всички, които го подкрепят, да пият от неговата собствена кръв. Равнопоставеността при третата чаша е описана навсякъде в Библията: «Веселете се за [Вавилон], небеса, и вие, светии, вие, апостоли и пророци, защото присъдата, с която вие бяхте осъдени, Бог отсъди над него. (...) И в него бе открита пролятата кръв от пророци и светии и от всички заклани на земята.» (Откровение 18:20,24)

«Земните племена се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите и да дадеш наградата на слугите Си, пророците, и на светиите, и на онези, които се боят от Твоето име, малки и големи, и да погубиш тези, които погубват земята.» (Откровение 11:18)

«Затова, ето, Аз изпращам до вас пророци, мъдреци и книжници; едни от тях ще убиете и ще разпънете, други от тях ще биете в синагогите си и ще ги гоните от град в град; за да дойде върху вас цялата кръв на праведниците, пролята на земята.» (Матей 23:34,35)

Откровение 6:9,10 "А когато [Агнето] отвори петия печат, видях под олтара душите на онези, които са били заклани за Божието слово и за свидетелството, което опазиха. И те викаха с висок глас: «Докога, Господарю святи и истинни, няма да съдиш и да въздадеш на живеещите по земята за нашата кръв??» Заслужената присъда на Святия и Справедлив Бог, във времето на третата чаша, ще е отговор на желанието на мъчениците от петия печат, както видяхме в урока «Душите под олтара».

Откровение 16:5-7 "Праведен си Ти, Пресвяти, Който си и Който си бил, за това, че си отсъдил така; понеже те проляха кръвта на светии и на пророци, то и Ти си им дал да пият кръв. (...) Праведни са Твоите присъди."

Откровение 21:6 "Аз съм Алфа и Омега, Началото и Краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота."

Третата чаша, подобно на тези преди нея, е носител на символична вест. Преди да настъпи краят на благодатното време, всеки е поканен да приеме живата вода на Исус Христос, която води към вечен живот.

Йоан 7:37 "Исус застана, издигна глас и каза: «Ако някой е жаден, нека дойде при Мен и да пие.»

Йоан 4:14 "Който пие от водата, която Аз ще му дам, няма да ожаднее довека. Но водата, която ще му дам, ще стане в него извор на вода, която извира за вечен живот."

Тази жива вода, която Исус ни предлага и днес, е символ на преобразения живот чрез делото на Святия Дух в сърцето на човека. Тази вода, «която извира за вечен живот», ще задоволи напълно нашата духовна жажда.

Йоан 6:35 Исус им отговори: (...) «Който вярва в Мене, никога няма да ожаднее.»

Еремия 2:13 "Изоставиха Мен, извора на живите води, и си издълбаха водоеми, пукнати водоеми, които не могат да държат вода." За съжаление, хората отхвърлят живата вода, която Бог им предлага, предпочитайки да следват свой собствен път, който неизбежно ще ги доведе до смърт и вечна загуба.

Притчи 14:12 "Има път, който се вижда прав на човека, но краят му е пътища към смърт."

Откровение 17:1,2 "И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, и ми заговори: «Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница. (...) земните жители се опиха от виното на нейното блудстване.»"

Духовното питие, което хората предпочитат е виното на Вавилон, което е опияняваща смес от съблазнителни и ласкателни измамни доктрини.

Откровение 18:2,3 "Падна, падна великият Вавилон! (...) Защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудстване.."

Откровение 14:9,10 "Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му."

Отхвърлили живата вода от Бога и предпочели виното на Вавилон, хората ще трябва да пият от виното на Божия гняв, съдържащо се в седем чаши.

Амос 8:11-13 «Ето, идат дни,» казва Господ Йехова, «когато ще изпратя глад на земята - не глад за хляб, нито жажда за вода, а за слушане на думите Господни. "Те ще се скитат от море до море да търсят словото Господне и ще обикалят от север до изток, но няма да го намерят."

В онзи ден красивите девици и юношите ще примират от жажда.» 
И така, чашите ще причинят не само физическа, но и духовна жажда. По това време вече няма да бъде възможно да се задоволи тази жажда, т.к. Божият Дух ще се е оттеглил от земята.

Исая 65:11-14 «А вие, които изоставяте Господа, (...) когато говорих, не слушахте; а вършехте онова, което беше зло пред Мен, и избрахте това, което Ми беше неугодно.»

Затова така говори Господ Йехова: «Ето, Моите слуги ще ядат, а вие ще гладувате; ето, Моите слуги ще пият, а вие ще жадувате; ето, Моите слуги ще се радват, а вие ще се срамувате; ето, Моите слуги ще пеят със сърдечна радост, а вие ще пищите от болка в сърцата ви и ще се вайкате от съкрушаване на духа.»

Докато третата чаша лишава нечестивите човеци от изворите на питейна вода, Божият народ ще бъде защитен и снабден с чиста вода. Съдии 15:18,19 [ [Самсон] много ожадня; и извика към Господа: «Ти даде чрез ръцете на слугата Си това голямо избавление. Сега да умра от жажда ли и да падна в ръката на необрязаните?»

Но Бог разтвори процепа, който е в Лехий, и от него потече вода. След като пи, духът му се съвзе и Самсон се съживи.
Божието слово ни дава и други примери за хора, който били снабдени с питейна вода по пречудни начини.
Самсон е един от тях. Можем да намерим и още един много интересен пример в по-ранната библейска история.

Изход 17:3,5,6 Но народът ожадня и роптаеше против Моисей: «Защо ни изведе от Египет да умориш с жажда и нас, и децата ни, и добитъка ни?» (...)

А Господ отвърна на Моисей: «Мини пред народа, като вземеш със себе си някои от Израелевите старейшини; вземи в ръката си и жезъла си, с който удари реката, и върви. Ето, Аз ще застана пред тебе там, на канарата в Хорив; а ти удари канарата и от нея ще потече вода, за да пие народът.»

След избавлението при Червено море, което ни напомня за втората чаша, по чуден начин Бог снабдява народа Си с питейна вода, правейки така, че водата да излезе от една скала, което пък ни напомня за третата чаша.

Неемия 9:15 "[Ти] им извади вода от скала, когато бяха жадни; и им заповяда да влязат, за да завладеят земята, за която се беше клел, че ще им я дадеш." Преди да влезе в обещаната земя, Божият народ ще трябва да премине през пустинята, по време на изливането на седемте чаши. Въпреки трудното време, вода, физическа и духовна, ще има.

1 Коринтяни 10:1,4 "Защото, братя, желая да знаете, че макар да са били бащите ни всички под облака и всички да са минали през морето, (...) и всички да са пили от същото духовно питие. Защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тази канара беше Христос.

Исая 48:20-22 "Излезте от Вавилон, бягайте от халдейците; с възклицателен глас прогласете, проповядвайте това, разгласете го до края на земята; кажете:"

«Господ изкупи слугата Си Яков!» "И те не жадуваха, когато ги водеше през пустините; Той направи да изтекат за тях води от скалата, още разцепи канарата и потекоха води."

«Мир няма за нечестивите,» казва Господ.
И така, същото избавление, което било дадено на евреиския народ, когато излязъл от Египет, ще бъде дадено на духовния израел, Божия народ, при падането на Вавилон. Бог ще избави Своя народ от жаждата, причинена от третата чаша:

"Това са онези, които излизат от голямата скръб; и са опрали дрехите си и са ги избелили в кръвта на Агнеца. (...) И Седящият на престола ще разпростре скинията Си върху тях. Няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят вече (...) защото Агнецът, Който е посред престола, ще им бъде пастир и ще ги изведе при извори с течащи води.» (Откровение 7:14-17) «Няма да огладнеят, нито да ожаднеят; няма да ги повреди нито жега, нито слънце; защото Онзи, Който се смилява над тях, ще ги води и при водни извори ще ги заведе.» (Исая 49:10) «не търсете какво да ядете и какво да пиете и не се съмнявайте; защото всичко това търсят народите на света; а вашият Отец знае, че се нуждаете от това. Но търсете Божието царство и всичко това ще ви се прибави.» (Лука 12:29-31)

Исая 33:14-16 "Грешните в Сион се боят; трепет обзема лицемерите; и казват: «Кой от нас ще обитава при поглъщащ огън? Кой от нас ще обитава при вечни пламъци?»

"Който ходи праведно и говори справедливо (...): той ще обитава нависоко; крепостите на скалите ще бъдат място на защитата му; хлябът му ще му бъде даден, водата му няма да липсва."

Важно е да сме постоянно с Исус Христос. Ако се държим за Бога и Неговата воля, Той ще ни запази и ще ни защитава. Третата чаша, подобно на другите шест, няма да ни засегне, т.к. Бог ще даде питейна вода на всеки, който Го потърси от днес. Хайде да се помолим заедно преди да приключим този урок:
Боже,
Твоето слово казва: «И Духът и невестата казват: “Ела.” И който чуе, нека каже: “Ела.” И който е жаден, нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота.» (Откровение 22:17).

Тази чудесна покана е на наше разположение и днес и ние сърдечно Ти благодарим за това, че я има. Молим Те, помогни ни да изберем Твоята жива вода, а не отровното вино на Вавилон, за да наследим вечен живот. В името на Исус се молим.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 284310
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930