Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 21:47 - Втората чаша на Божият гняв - море от кръв
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2016 21:50



Откровение 15:1,16:1 "И видях на небето друго знамение, голямо и чудно: седем ангела, които държаха седем язви, които са последните, защото с тях се изчерпва Божият гняв. (...)
И чух от храма силен глас, който казваше на седемте ангела:
«Идете и излейте на земята седемте чаши на Божия гняв.»

След края на благодатното време, Божият гняв ще се прояви с чрез изливането на седем чаши, всяка от които съдържа язва, която ще падне върху непокаялите се човеци.

В този урок ще изучаваме втората от седемте язви.   Откровение 16:3 "Вторият ангел изля чашата си в морето.
И то стана кръв като на мъртвец.
И всяка жива твар в морето умря."

Докато тези, които имат белега на звяра, продължават да страдат от лошата рана, причинена им от изливането на първата чаша, вторият ангел излива съдържанието на чашата си върху земята.
Тогава морето става като огромна шир, пълна с вмирисана кръв, подобна на кръвта на мъртвец.

Авакум 3:2,3,5,6,8 "ГОСПОДИ, чух вестта за Теб и се убоях. ГОСПОДИ, оживявай делото Си сред годините, сред годините го изявявай. В гнева Си помни милостта. Бог идва от Теман и Светият - от хълма Фаран. Славата Му покри небесата и земята се изпълни с прославата Му. (...)
Пред Него ходи мор и язва излиза след Него. Той застана и разклати земята, погледна и разтрепери народите. (...)
Против реките ли се разяри ГОСПОД? Против реките ли беше гневът Ти, против морето ли беше яростта ти? "

По много интересен начин, едно пророчество, записано в книгата на пророк Авакум, потвърждава, че след поразяването на земята с «мор и язва» (лошата рана), Бог ще порази морето и реките.
  Откровение 8:6,8,9 "И седемте ангела, които държаха седемте тръби, се приготвиха да затръбят. (...)
И като затръби вторият ангел.
Нещо като голяма планина, пламнала в огън, бе хвърлена в морето; и една трета част от морето стана кръв.
И измря една трета част от одушевените същества, които бяха в морето; и една трета част от корабите бе унищожена."
Както първата чаша и първата тръба удрят земята, така втората чаша и втората тръба удрят морето и го правят да стане като кръв. 
И тук, мащабът на поражението, причинено от чашата е по-голям отколкото този на тръбата. Докато тръбата засяга само «една трета част от морето» и морските същества, втората чаша поразява «морето» и избива «всяка жива твар» в него.

Откровение 16:3 "Вторият ангел изля чашата си в морето; и то стана кръв като на мъртвец и всяка жива твар в морето умря."

  Откровение 15:2,3 "Видях и нещо като стъклено море, размесено с огън, и тези, които бяха победили звяра и образа му, и числото на името му, стояха при стъкленото море, като държаха Божии арфи.
Те пееха песента на Божия слуга Моисей."

Както видяхме и в предния урок, седемте чаши напомнят за язвите, които поразяват Египет, по времето на Моисей. 
Тази връзка между двете групи небесни наказания (чашите и тръбите) вече ни е открита от въведителната сцена към видението за чашите. Сцената показва изкупените, пеещи песента на Моисей в прослава на Бога за това, че ги е спасил от дявола.   Една от десетте язви, поразили Египет, също обръща водите в кръв: «След това Господ каза на Моисей: “Сърцето на фараона се закорави дотолкова, че той отказва да пусне народа. (...)
И му кажи: (...) Така казва Господ: По това ще познаеш, че Аз съм Господ; ето, с жезъла, който е в ръката ми, ще ударя върху водата, която е в Нил, и тя ще се превърне в кръв. Рибите, които са в Нил, ще измрат и реката ще се усмърди, и египтяните ще се гнусят да пият вода от нея.” (...)
Моисей и Аарон направиха, както Господ заповяда; и Аарон, като вдигна жезъла, удари цялата вода в Нил пред фараона и служителите му; и водата на Нил се превърна в кръв. И рибите, които бяха в Нил, измряха и реката се усмърдя, така че египтяните не можеха да пият вода от нея.
"И кръв се бе разляла по цялата Египетска земя. (...) Затова сърцето на фараона се закорави и той не ги послуша, както беше казал Господ.» (Изход 7:14,16-18,20-22)

Псалм 105:4,5,29 Търсете Господа и Неговата сила; търсете лицето Му винаги.
Помнете чудесните дела, които е извършил, знаменията Му и отсъжданията на устата Му. (...)
Превърна водите им в кръв и изтреби рибите им."

За да успокои Божия народ в негото утеснение, Библията им напомня язвата, при която водата на Нил била обърната в кръв и всички живи същества в нея измрели.

Това показва, че в точното време, Бог ще излее присъдите Си над непокаяните човеци и ще спаси Своите верни от ръцете на нечестивите.   Изход 14:27,28,30
"И така, Моисей протегна ръката си над морето и призори морето се върна на мястото си; а като бягаха египтяните пред него.
Господ помете египтяните сред морето.
Защото водите се върнаха на мястото си и покриха колесниците, конниците и цялата фараонова войска, която беше влязла след тях в морето; не остана нито един войник от тях. (...)
Така в онзи ден Господ избави Израел от ръката на египтяните; и израелтяните видяха египтяните мъртви по морския бряг."

В дните на Моисей се случило и друго значимо събитие, което ни напомня за присъдата на втората чаша.

Това събитие е унищожението на египтяните с вода, докато преследвали евреите с намерението да ги избият.

  Изход 15:1,4 "Тогава Моисей и израелтяните запяха тази песен на Господа:
«Ще пея на Господа, защото е величествен; коня и ездача му хвърли в морето. (...)
Колесниците на фараон и войската му хвърли в морето; отбраните му пълководци потънаха в Червеното море.»
Тази небесна присъда над подтисниците на Божия народ, превърнала морето в огромна шир от трупове, ни напомня за втората чаша. 
Дори самото име на тази огромна водна маса е възпоминателно: «Червено море».
  Второзаконие 11:1,2,4 "И така, обичай Господа, твоя Бог, и пази винаги заръките Му, наредбите Му, законите Му и заповедите Му."
"И признайте днес (...) какво направи Той с войската на египтяните, с конете им и с колесниците им, които ви преследваха, и как ги потопи във водите на Червеното море и как Господ ги погуби съвсем."

Напомняйки за това чудно спасение, подобно на напомнянето за язвата на лошата рана, Божието слово подчертава важността на това да обичаме Бога и да пазим Неговите заповеди.
  Псалм 106:9-12 [Господ] смъмра Червеното море и то изсъхна; и така ги преведе през дълбочините като през пасбище. И ги спаси от ръката на ненавистника им, и ги изкупи от ръката на неприятеля. Водите покриха противниците им; не остана нито един от тях.
Тогава повярваха на думите Му, пееха Му хваления."

Чудното избавление при Червено море ни напомня и да пазим винаги вярата си в Бога.

Евреи 11:29 С вяра израелтяните минаха през Червеното море като по сухо, на което, като се опитаха и египтяните, се издавиха.
  Откровение 12:12 "Затова веселете се, небеса, и вие, които живеете в тях!
Но горко на вас, земя и море, защото дяволът слезе при вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време."

Също като земята (цел на първата чаша), морето (цел на втората чаша) често е описвано като елемент, контролиран от Сатана.

Откровение 12:17 "И змеят застана на морския пясък."   Откровение 13:1 "И видях звяр, който излизаше от морето и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, а на главите му богохулни имена."

Силите, който воюват против Бога и Неговия народ, излизат от морето, което е източник на зло, контролиран от Сатана.

Даниил 7:2,3
Даниил каза:
«Видях в нощното си видение и, ето, четирите небесни ветрища избухнаха върху голямото море.
И четири големи звяра излязоха от морето, различни един от друг.»

  Исая 26:20,21; 27:1 "Ела, народе Мой, влез във вътрешните си стаи и затворете вратите след себе си; скрийте се за един малък миг, докато премине гневът.
Защото, ето, Господ излиза от мястото Си, за да накаже жителите на земята за беззаконието им; и земята ще открие попитата от нея кръв и няма да скрива вече убитите си.
В онзи ден Господ с жестокия, великия и здрав Свой меч ще накаже левиатан, бързия змей. Да! Левиатан, извиващия се змей; и ще убие змея, който е в морето.

Морето служи за леговище на Левиатан - голямата змия, символ на Сатана.
  Исая 57:20,21 «А нечестивите са като развълнувано море, защото то не може да утихне и водите му изхвърлят тиня и кал.

Няма мир за нечестивите,» казва моят Бог. По същия начин, развълнуваното море символизира безумието на нечестивите, които цял живот преследват безмислени и празни неща, чието сърце не може да намери мир.

Юда, стихове 11-13 "Горко им! Защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда и загиват в Кореевото упорство.
Те са (...) свирепи морски вълни, които изпускат като пяна своите безсрамни дела."

Откровение 20:13 "И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта, и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бяха съдени - всеки според делата си."

След като предава мъртвите от себе си в деня на съда, морето, изпълнено с мрачен символизъм, ще изчезне завинаги.

Откровение 21:1 "И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя бяха преминали.
И море нямаше вече."

Еремия 51:41,42 "Как Вавилон стана за учудване между народите!
Морето се повдигна против Вавилон; покрит беше под многото му вълни."

Морето ще изиграе важна роля за падането на Вавилон по символичен начин, както ще видим при шестата чаша, но и буквално.

Откровение 18:21 "И един силен ангел взе камък, голям като воденичен, и го хвърли в морето, и каза:
«С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери.»

Откровение 18:17,18 "И всеки морски капитан, всеки пътник по море, моряците и всички, които се препитават от морето, застанаха отдалеч и викаха, като гледаха дима от неговото изгаряне:
«Кой град приличаше на великия град!»"

Да си припомним, че в последните дни ще се състави коалиция между Вавилон и земните царе (политическите сили), които ще създадат религиозно-политически съюз, както и икономическа суперсила.

Тук морето играе основна роля за успешното протичане на търговските сделки. Това става в момента пред очите ни. 
Откровение 18:19 "И посипаха пръст на главите си и викаха с плач и жалеене, като казваха:
«Горко, горко на великия град, в който всички, които имаха кораби по морето, се обогатиха от скъпоценностите му; защото в един час запустя.»
Когато се излива втората чаша, която обръща морето в развалена кръв, «кръв като на мъртвец» (Откровение 16:3), тези търговски взаимоотношения повече няма да бъдат възможни.

Нещо повече, всяка живо същество в морето ще бъде унищожено от втората чаша, което допълнително влошава икономическата криза.   Езекил 26:17,18 "Как беше съсипан ти, който беше населяван от мореплаватели, прочути граде, който беше силен в морето, ти и жителите ти, които причиняваха трепет на всички, които се намираха по него!
Сега островите ще треперят в деня на падането ти.
Да! Островите, които са в морето, ще се смутят, когато се изгубиш."

Тежкото положение, което втората чаша внася в икономиката на Вавилон, е добре описано с едно пророчество в Езекил, което, въпреки, че е произнесено срещу древния град Тир, чудесно пасва на ситуацията в последните дни.
Езекил 27:25,26 "Тарсийските кораби обикаляха с търговията ти; и ти стана пълен и беше твърде славен сред моретата.
Твоите веслари те заведоха в големи води."

Това пророчество описва една сила, която владее над моретата.

Моретата символизират «народи и множества, племена и езици» (Откровение 17:15), както видяхме на няколко пъти досега.
Въпреки това, в контекста на седемте чаши моретата са буквални морета.   Езекил 27:26,27 "Твоите веслари те заведоха в големи води; но източният вятър те разби сред моретата.
Богатството и стоките ти, търговията и моряците ти, кормчиите и онези, които насмоляваха корабите ти, разменителите на стоките ти и всички военни мъже, които са в тебе, с всичкото множество, което е сред тебе, ще паднат сред моретата в деня на погибелта ти."
След това пророчеството описва идването на «източния вятър», откривайки небесната намеса, както видяхме в урока «Царят, който идва от изток».

Този вятър прави морето неудобно за търговия и така причинява падането на Вавилон.
Езекил 27:29-31 "И всички веслари, моряците и всички морски кормчии ще слязат от корабите си, ще застанат на земята."
И ще извикат с глас над тебе, ще писнат горко, ще посипят пръст на главите си и ще се валят в пепелта.
Ще оплешивеят съвсем поради тебе, ще се опашат с вретище и ще плачат за тебе с душевна горест, с горчиво ридание."

Морето ще стане толкова невъзможно за търговия, че всички моряци «ще застанат на земята», силно засегнати от този ужасен катаклизъм.
  Езекил 27:33-35 "Когато стоките ти излизаха от моретата, ти насищаше много племена; с голямото си богатство и търговия ти обогатяваше земните царе.
Сега, като си разбит в моретата, в дълбочината на водите, търговията ти и всичкото ти множество паднаха сред тебе."
Всички жители на островите се удивиха за теб и царете им ужасно се уплашиха; лицата им побледняха от страх."

В края на краищата, цялата земя ще пострада от този голям катаклизъм, поразил морето.
  Смъртта на всички риби допринася за този световен катаклизъм: «“Съвсем ще погубя всичко от лицето на земята,” казва Господ.

“Ще погубя (...) въздушните птици и морските риби, и съблазнителните идоли заедно с нечестивите; и ще изтребя човека от лицето на земята,” казва Господ.» (Софония 1:2,3)

«Господ има спор с жителите на тази земя, понеже няма вярност, нито милост, нито знание за Бога по земята. Друго няма освен клетва, лъжа и убийство, кражба и прелюбодейство; разбиват къщи и кръв допира до кръв. Затова земята ще жалее и всеки, който живее на нея, ще примре (...); още и морските риби ще изчезнат.» (Осия 4:1-3)
«Вторият ангел изля чашата си в морето; и то стана кръв като на мъртвец и всяка жива твар в морето умря.» (Откровение 16:3)   Откровение 13:16,17 "И [звярът, който излезе от земята] принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име."

Парализирайки търговския стокообмен, втората чаша ще е болезнен отговор за онези, които с цел да осигурят материалния си просперитет на земята са избрали да получат белега на звяра вместо да приемат Божия печат.
Откровение 7:1 "След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво."

Да завършим този урок с нещо положително: Божията покана за спасение все още е на разположение на всеки. 
Господ все още задържа разрушителните сили, които застрашават земята и морето.   Откровение 7:2,3 "И видях друг ангел да се издига от изток, в когото беше печатът на живия Бог.
И той извика с висок глас към четирите ангела, на които беше дадено да повредят земята и морето, и каза:
«Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог.»"

Да приемем Исус Христос като наш Бог и Спасител сега, а след това, със силата на Святия Дух в нас, да пазим Божиите заповеди.
Така получаваме Божия печат и ще бъдем предпазени при изливането на Неговия гняв.   Да благодарим на Бога: Всемогъщи Боже,
Когато силите на този свят се обединят срещу онези, които искат да Те следват и да пазят Твоите заповеди, изкушението на хората да Те оставят и да поемат по лесния път ще бъде голямо.
Но морето, което става на кръв, ни напомня, че трябва да Ти останем верни до самия край и че в точния момент Ти ще ни избавиш, както в древността Си избавил евреите от ръката на египтяните.
Нека Твоят мир бъде винаги в нас. В името на Исус се молим.
Амин.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283554
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930