Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2016 16:20 - Пресяването
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2016 16:20


Матей 3:12 "[Лопатата е в ръката [на Исус] и Той здраво ще очисти хармана Си, и ще събере житото Си в житницата. А плявата ще изгори в неугасим огън. "

В урока «Жътвата», видяхме, че при Своето идване Христос ще прибере Своя народ, подобно на прибирането на жито в хамбар. Но преди да бъде прибрано, от доброто зърно трябва да се отдели плявата, пръстта и останалите боклуци. Така и църквата ще трябва да бъде очистена преди идването на Христос. Това ще стане с пресяването.

Исая 41:15,16 "Ще вършееш планините и ще ги стриеш, и ще обърнеш хълмовете на дребна плява. Ще ги отвееш и вятърът ще ги отнесе, и вихрушката ще ги разпръсне."

При пресяването жътварят слага доброто зърно в една кошница с две дръжки и плоско дъно, което е изплетено така, че през дупките да може да мине само зърното. След това той взима кошницата хвърля зърното нагоре във въздуха и то пада отново в коша. С това действие малките частици минават през дупките на дъното на коша, а плявата се отнася от вятъра. По този начин само доброто зърно остава в кошницата.

Лука 22:31,32 И Господ каза: «Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито. Но Аз се молих за тебе, да не отслабне твоята вяра.»
Божият народ ще преживее подобно пресяване преди Христос да пристигне за втори път. Пресяването ще бъде от Бога и то има за цел да отдели здраво вкоренените във вярата и истината хора от останалите. Трябва да правим разлика между Божието пресяване и пресяването от Сатана, описано в тези стихове, което е било насочено към Божия народ с векове и има за цел да разруши спасителната връзка между Бога и Неговия народ. Нека да запомним сега, че нашето изследване днес е фокусирано върху пресяването, което ще бъде от Бога.

Амос 9:9 "Защото, ето, Аз ще заповядам и ще пресея Израелевия дом между всички народи, както се пресява житото в решето. Обаче ни най-малко зърно няма да падне на земята."

Как ще протече Божието пресяване? От урока «Знамения на времето» разбрахме, че малко преди идването на Христос ще настъпи внезапно засилване на катаклизмите в материалния и социалния свят, което ще потопи всички жители на земята в голяма мъка като никога до този момент. Изправена пред тези безпрецедентни катаклизми, църквата ще бъде здраво разтърсена, «пресята», и вярата на изповядащите се за християни ще се подложи на тежък тест.

Откровение 3:14-16 До ангела на лаодикийската църква пиши: (...) «Зная делата ти, че не си студен, нито горещ. О, да беше ти студен или горещ. Така, понеже си хладък - нито горещ, нито студен, ще те изплюя от устата Си.»

Много вярващи ще останат изненадани от големината на катаклизмите и бедствията, които ще ударят земята и неподготвени за тях те ще изоставят вярата в Христос. Кой ще бъде отсят от Божията църква? Писмото до Лаодикия, адресирано до църквата в последното време, ни открива, че пресяването, освен всички други, ще засегне хладните християни.

Откровение 3:17,18 "Понеже казваш: «Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо,» а не знаеш, че ти си окаян, нещастен, сиромах, сляп и гол, то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш и да не станат явни срамотите на твоята голота, и очна мас, за да намажеш очите си, за да виждаш."
Следователно, пресяването директно застрашава самодоволния вярващ, който не чувства нужда да задълбочи личната си връзка с Бога.

Матей 13:22 "А посятото между тръните е онзи, който чува словото; но грижите на този свят и примамката на богатството заглушават словото и той става безплоден."

Пресяването ще засегне християните, които не са направили Бога и Неговото спасение основен преоритет в живота си. Ежедневните грижи и надпреварата за материални блага са само някои от тръните, които пречат на християнина да израства духовно, правейки го лесно уязвим за времето на големите изпитания.

Амос 9:9,10 "Защото, ето, Аз ще заповядам и ще пресея Израелевия дом между всички народи, както се пресява житото в решето; обаче ни най-малко зърно няма да падне на земята."

От Мене ще измрат всичките грешници между народа Ми, които казват: «Това зло няма да стигне до нас, нито ще ни изпревари.»

Този текст също описва пресяването, посочвайки «всичките грешници между народа Ми» като такива, които ще паднат, когато Бог «пресее Израелевия дом».

Така разбираме, че пресяването ще засегне и онези, които поради страх или липса на знание, не са се подготвили сериозно за катаклизмите, които ще ударят земята.

1 Солунци 5:3,4 "Когато казват: «Мир и безопасност!», тогава ще ги постигне внезапна погибел като родилните болки на бременна жена, и никак няма да я избегнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, за да ви постигне онзи ден като крадец."

Тези големи катаклизми ще връхлетят света внезапно, изненадвайки всички, които са чувствали сигурност до този момент. Едно сериозно изучаване на Божието слово би прогонило това фалшиво чувство за сигурност, предпазвайки ни от това «да ни постигне онзи ден като крадец.»

Матей 13:20,21 "А посятото на скалистите места е онзи, който чуе словото и веднага с радост го приема; корен обаче няма в себе си, а е привременен." "И когато настане скръб или гонение поради словото, веднага отпада." Както ще изучаваме скоро, катаклизмите и бедствията, свързани с пресяването, скоро ще се превърнат в източник на преследвания срещу Божия народ. Всички християни, които не са се приготвили добре за тези тежки времена и «корен нямат в себе си», ще напуснат църквата и ще се присъединят към онези, които ще бъдат отсяти.

Матей 24:9,10 "Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете намразени от всички народи заради Моето име. И тогава мнозина ще се съблазнят и един друг ще се предадат, и един друг ще се намразят."

Дори по-лошо, тези нестабилни вярващи, напуснали църквата под въздействие на страха от преследвания, ще се превърнат в заплаха за вярващите, опитващи се да останат верни на Бога. Поддавайки се на злото, те ще намразят и ще предават Божия народ.

Еремия 15:5-7 «Защото кой ще се умилостиви за теб, Йерусалиме? Или кой ще те пожали? Или кой ще се обърне да те попита: Как си? Ти си Ме отхвърлил,» казва Господ, «отишъл си назад, затова ще простра ръката Си против теб и ще те погубя; дотегна Ми да показвам милост.

И ще отвея с веяло в портите на тази земя, ще ги оставя без деца, ще изтребя народа Си, защото не се връщат от пътищата си.» Пресяването ще засегне и вярващите, който поради недобро познаване на Божието слово и липса на посвещение, ще оставят вярата си в Бога и ще се обърнат към фалшиви религии.

1 Тимотей 4:1 "А Духът изрично казва, че във времена, които идат, някои ще отстъпят от вярата и ще слушат измамни духове и бесовски учения."

Пресяването на нестабилните християни, заблудени от фалшиви доктрини, е описано на много места в Библията. Големите катаклизми още не са достигнали връхната си точка, а вече много християни се отказват от вярата си, следвайки измамни движения, който не ги карат да се замислят за окаяното си духовно състояние. Нестабилните християни, следващи различни доктрини ще бъдат пресяти:

«“Затова ще ги разпръсна като плява, която се разнася от пустинния вятър. Това е, което ти се пада с жребий от Мен, отмереният ти дял,” казва Господ. “Понеже си Ме забравил и си уповавал на лъжа.”» (Еремия 13:24,25)

«Горко им! Защото ходят по Каиновия път. (...) безводни облаци, носени от ветровете.» (Юда, стих 11 и 12)

«Когато[Ефрем] съгреши чрез Ваал, тогава умря. А сега прибавят към греховете си, като си правят лети идоли. (...) Затова ще бъдат (...) като плява, отвята от хармана, и като дим от комин.» (Осия 13:1-3 (Верен 2002))

«(...) за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамни хитрости.» (Ефесяни 4:14)

2 Тимотей 4:3,4 "Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение. Но понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти. И като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните."

Пресятите вярващи няма да напуснат църквата само по причина, че те са заблудени от фалшиви доктрини, който не се бъркат в духовното им състояние. Една от причините да оставят вярата си е, че те ще отхвърлят върховния авторитет на Писанията, неспособни да «търпят здравото учение».

Йоан 6:60,66 Мнозина от учениците [на Исус], като чуха това, казаха: «Тежко е това учение; кой може да го слуша?» (...) Поради това мнозина от учениците Му отстъпиха и не ходеха вече с Него. 
За съжаление, опитите да се вразумят тези изгубени вярващи ще завършат без успех.
Дори по-лошо, опитващите се да ги върнат към истината ще бъдат счетени за врагове.


Галатяни 4:16 "И така, аз неприятел ли ви станах, понеже постъпвам вярно с вас?"

Евреи 12:25,26 "Внимавайте да не презрете Този, Който говори. Защото ако онези не избегнаха наказанието, като презряха този, който ги предупреждаваше на земята, то колко повече няма да избегнем ние, ако се отвърнем от Този, Който предупреждава от небесата! Неговият глас разтърси тогава земята; а сега Той даде едно обещание, като каза: «Още веднъж Аз ще разтърся не само земята, но и небето.»

Когато Бог «разтърсва не само земята, но и небето,» тези изгубени вярващи трябва да се вслушват в техните утвърдени и верни братя...

Матей 7:24-27 "И така, всеки, който чуе тези Мои думи и ги изпълнява, ще се оприличи на разумен човек, който е построил къщата си на канара. И заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете и се устремиха върху тази къща; но тя не падна, защото бе основана на канара. И всеки, който чуе тези Мои думи и не ги изпълнява, ще се оприличи на неразумен човек, който построи къщата си на пясък. И заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете и се устремиха върху тази къща; и тя падна и падането й беше голямо."

... т.к. само тези, които слушат Божието слово и го прилагат на практика ще успеят да останат верни, когато настъпи времето на силните ветрове на изпитанията при пресяването.

2 Петър 3:17,18 И така, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си. Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. И така, самото естество на пресяването показва как можем да станем като доброто зърно, което остава в коша. Първо, за да се предпазим от изпадане през дупките на коша трябва да «растем в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос.»

Псалм 62:9 "Наистина, нископоставените хора са лъх, а високопоставените - лъжа." "Сложени на везни, те се издигат нагоре; те всички са по-леки от суетата."

После, да се уверим, че духовният ни растеж не е само една голяма глътка въздух! Защото, ако сме твърде леки, вятърът ще ни отвее преди да паднем в коша, подобно на плявата.

Даниил 5:27 "Претеглен си на везните и си бил намерен недостатъчен."

Исая 17:4-6 «И в онзи ден славата на Яков ще се смали и тлъстината на тялото му ще измършавее. И ще бъде, както когато жътварят хване стръкове жито и пожъне класовете с мишцата си. Да! Ще бъде, както когато някой събира класове в Рафаимската долина. Но ще останат в него баберки, както при отърсването на маслината - две-три зърна на върха на по-високите клони, четири-пет на по-крайните клончета на някое плодородно дърво,» казва Господ, Израелевият Бог."
Това жестоко пресяване със сигурност ще създаде впечатлението, че църквата е оставена в окаяно състояние. Въпреки това, пророческото слово обещава, че тези, които устоят, ще получат големи благословения от Бога...

Откровение 7:2-4 "И видях друг ангел да се издига от изток, в когото беше печатът на живия Бог. И той извика с висок глас към четирите ангела, на които беше дадено да повредят земята и морето, и каза: «Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог.»

И чух числото на подпечатаните - сто четиридесет и четири хиляди подпечатани от всички племена на израелтяните. Всички верни и устояващи християни ще получат Божия печат и ще формират групата от 144 000 служители на Бога. 

Исая 41:14-16 «Не бой се, червею Якове, и вие, малцината Израелеви; Аз ще ти помагам,» казва Господ, твоят изкупител, Святият Израелев. (...) «Ще вършееш планините и ще ги стриеш, и ще обърнеш хълмовете на дребна плява. Ще ги отвееш и вятърът ще ги отнесе, и вихрушката ще ги разпръсне. А ти ще се зарадваш в Господа, ще се похвалиш в Святия Израелев.» Бог знае, че пресяването ще пощади само малък остатък, затова Той обещава да помогне на Своя народ през тези трудни дни и да го благослови по специален начин. По време на катаклизмите при пресяването Бог ще помогне на Своите верни хора: «Бог е прибежище и сила за нас, винаги изпитана помощ в напасти. Затова няма да се уплашим, ако би се и земята поклатила и планините се преместили сред моретата, ако и да бучат и да се вълнуват водите им и планините да се тресат от надигането им. Има една река, чиито води веселят Божия град, святото място, където обитава Всевишният. Бог е сред него; той няма да се поклати; Бог ще му помогне, и то при зазоряване. Развълнуваха се народите, разклатиха се царствата; нададе Той гласа си; земята се разтопи. Господ на Силите е с нас; прибежище е за нас Якововият Бог.» (Псалм 46:1-7)

Откровение 3:10 "Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, и Аз ще опазя теб от времето на изпитанието, което ще дойде върху целия свят да изпита онези, които живеят по земята."

Преди това Бог е дал това обещание за подкрепа на църквата от Филаделфия, възстановила своето духовно пробуждане и упоритост във «времето на изпитанието, което ще дойде върху целия свят». Този период на пресяване няма за цел да накаже света, а да «изпита онези, които живеят по земята».

1 Коринтяни 15:57,58 Но да благодарим на Бога, Който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос. Затова, възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими и преизобилвайте винаги в Господнето дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е напразен.

В разгара на големите катаклизми и бедствия, които ще разтърсят целия свят, Божият народ ще има трудната задача да осъществи една важна мисия: призоваването на всички земни обитатели да излязат от Вавилон и да се присъединят към Божията църква на остатъка.

Исая 27:12,13 В онзи ден Господ ще отърси плода Си от стремителния Ефрат до Египетския поток; и вие ще се съберете един по един, о, деца на Израел. И в онзи ден ще затръби голяма тръба; и загиващите в Асирийската земя, и изгонените, които са в Египетската земя, ще се кланят на Господа на святия хълм в Йерусалим.Пресяването ще премахне от църквата всички хладки християни, но благодарение на мощното и дръзновено проповядване на Божия народ в последното време много хора ще приемат Божието спасение и ще се присъединят към църквата на Бога. Амос 9:9,14 "Защото, ето, Аз ще заповядам и ще пресея Израелевия дом между всички народи, както се пресява житото в решето; обаче ни най-малко зърно няма да падне на земята. (...)" И Аз ще върна от плен народа Си Израел. Бог знае онези, които са част от народа Му: пресяването ще ги събере под знамето на 144 000 и «ни най-малко зърно няма да падне на земята». 
Тиова са светиите които не са омърсили дрехите си през совтото служение. 
Благодарение на късния дъжд, който ще изучаваме в следващия урок, църквата на остатъка ще може да отправи един последен призив за спасение и да «върне от плен народа [на Бога] Израел».

Откровение 7:9,10
9. След туй видях, и ето, голямо множество народ, което никой не можеше да преброи, - от всички племена и колена, народи и езици; те стояха пред престола и пред Агнеца, облечени в бели дрехи и с палмови вейки в ръце.
10. И възклицаваха с висок глас, думайки: спасението дължим на нашия Бог, Който седи на престола, и на Агнеца!

А това са останалата по голяма група от покаяли се грешници познали своят Спасител и последвали волята му. Те са избелили дрехите си преди краят на благодатното време. 

Амос 9:9,13,14 «Защото, ето, Аз ще заповядам и ще пресея Израелевия дом между всички народи, както се пресява житото в решето; обаче ни най-малко зърно няма да падне на земята. (...)

Ето, идват дни,» казва Господ, «когато орачът ще стигне жътваря и линотъпкачът - сеяча, от планините ще капе младо вино и всички хълмове ще се стопят. И Аз ще върна от плен народа Си Израел.»

След отправянето на този последен призив земните жители ще имат много малко време за решение и подготовка преди да се завърне Христос.

Йоан 10:16 "И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми. И ще станат едно стадо с един пастир." Обстоятелствата, при които ще се проведе това гигантско евангелско дело, ще са обект на изследване в друг урок. Откровение 18:4 "Излез от [Вавилон], народе Мой, за да не участваш в греховете й и да не споделяш язвите й.

Даниил 2:34,35 "Ти си гледал, докато се е отсякъл камък, не с ръце, който е ударил образа в ходилата му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил. Тогава желязото, калта, медта, среброто и златото са се строшили изведнъж и са станали като прах по хармана лете. Вятърът ги е отнесъл и за тях не се е намерило никакво място. А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят."

Исус ще се завърне, за да установи Божието царство на земята, завършвайки пресяването с един последен полъх на вятъра, който ще унищожи този свят.

Отче наш, Писано е: «Наистина Господ Йехова няма да направи нищо, без да открие Своето намерение на слугите Си, пророците.» (Амос 3:7). От сърце Ти благодарим, че ни предупреждаваш за големите катаклизми и бедствия, които скоро ще ударят този свят и сурово пресяване ще разтърси Твоята църква. Молим Те, помогни ни да се приготвим сериозно, за да сме като доброто зърно, което ще остане в Твоя кош след голямото пресяване. В скъпоценното име на Исус се молим. Амин.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 281714
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031