Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2016 12:53 - Големият гроздобер в краят на времето
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2016 12:53


Откровение 14:15,18 "И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на Този, Който седеше на облака: «Простри сърпа си и жъни, защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жътва е презряла.» (...) Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе от олтара и извика със силен глас на този, който държеше острия сърп; и каза: «Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло.»
Решенията, които взимаме на земята, ще определят нашата вечна съдба. Книгата Откровение илюстрира този факт с една символична жътва, която разгледахме в темата "Жътвата", и един гроздобер, които ще изследваме в този урок.

Откровение 14:16,17 "И така, Онзи, Който седеше на облака, хвърли сърпа Си на земята; и земята беше пожъната."

"И друг ангел излезе от храма, който е на небето, като държеше и той остър сърп."

Веднага след голямата жътва, в която Божиите хора са прибрани, се открива нова картина на апостол Йоан. Тази сцена отново показва един ангел, който държи остър сърп.
Показвайки Божия храм в небето отворен, пророчеството ни открива, че това събитие ще стане при завръщането на Христос, точно както голямата жътва.

Откровение 11:19 "И Божият храм, който е на небето, се отвори и се видя в храма ковчегът на Божия завет." "И настанаха светкавици и гласове, гръмове и земетръс, и силен град."

Откровение 14:18 Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе от олтара и извика със силен глас на този, който държеше острия сърп; и каза: «Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло.»
Тази сцена описва един голям гроздобер, чрез който е илюстрирана съдбата на онези, които не са били прибрани при жътвата. Преди да започнем с изучаването на това събитие, нека да идентифицираме ангела, който нарежда големият гроздобер да започне. Този ангел има власт над огъня, който излиза от олтара. Кой е този ангел?

Откровение 6:9,10 А когато [Агнето] отвори петия печат, видях под олтара душите на онези, които са били заклани за Божието слово и за свидетелството, което опазиха. И те викаха с висок глас: «Докога, Господарю святи и истинни, няма да съдиш и да въздадеш на живеещите по земята за нашата кръв?»
Олтарът, от който ангелът излиза, напомня за олтара при петия печат, в който мъчениците викали към Бога да въздаде справедливост заради тяхната мъченическа кончина. Големият гроздобер е Божия отговор на техните викове, както ще видим след малко.

Откровение 8:3,5 И дойде друг ангел и застана пред олтара, като държеше златна кадилница; и на него бе даден много тамян, за да го прибави към молитвите на всички светии над златния олтар, който беше пред престола. (...)

"И ангелът взе кадилницата, напълни я с огън от олтара и хвърли огъня на земята. И последваха гръмове и гласове, светкавици и трус."
Ангелът, имащ власт над огъня и излизащ от олтара, е ангелът от Откровение 8 глава. Този Ангел, ходатайстващ за светиите, е самият Исус Христос, както разбрахме от темата «Въведение към седемте тръби».

Матей 24:31 "[Човешкият Син] ще изпрати Своите ангели с гръмогласна тръба; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища." Във времето на жътвата, Исус Христос ще изпрати Своите ангели да съберат Божия народ. А във времето на големият гроздобер, Исус ще изпрати Своите ангели да унищожат непокаялите се грешници.

Матей 13:41 "Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко, което съблазнява, и онези, които вършат беззаконие."

Второзаконие 32:31-33 "Защото тяхната канара не е като нашата Канара; и самите ни неприятели нека съдят за това."

"Понеже тяхната лоза е от содомската лоза и от гоморските полета; гроздето им е грозде отровно, гроздовете им са горчиви. Виното им е отрова змийска, и мъчителна отрова аспидова."

Големият гроздобер е насочен към отровните плодове от гроздето на нечестивите, тези, които са отхвърлили Скалата, която Бог им е предложил, която Скала е Христос.

1 Коринтяни 10:4 "Защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше. И тази канара беше Христос."

Исая 5:4-6 "Какво повече беше възможно да се направи за лозето Ми, което не му направих? Защо тогава, когато очаквах да роди сладко грозде, то роди диво?"

"И сега ще ви кажа какво ще направя с лозето Си: ще махна плета му и то ще се похаби; ще разбия оградата му и то ще бъде потъпкано. И ще го запустя."

Големият гроздобер от Откровение 14 глава напомня за гроздето, което Бог обградил с внимание и любов и въпреки това то родило лоши плодове. Бог проявил търпение към това грозде, но виждайки, че лошите резултати не престават се принудил да го изкорени.

Откровение 14:18 "Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло."

Бог ще изчака докато земното грозде напълно узрее преди да започне големият гроздобер. Хората, който твърдо са решили да не се покайват, в момент, когато вече няма възможност за връщане назад, ще бъдат оставени на съдбата, която са предпочели.

Откровение 22:11,12 "Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет.

"Ето, ида скоро; и у Мен е наградата, която давам, да отплатя на всеки според каквито са делата му."

Амос 8:1,2 "Това е, което Господ Йехова ми показа: Ето кошница със зрели плодове.

И каза: «Какво виждаш, Амосе?» Отговорих: «Кошница със зрели плодове.» Тогава Господ ми каза: «Дойде краят на народа Ми Израел. Занапред няма вече да ги щадя.»"

Гроздето от големия гроздобер, подобно на кошницата със зрели плодове на пророк Амос, показва, че хората са достигнали края на благодатното време и упоритият им отказ да се покаят в крайна сметка ще им коства вечния живот.

Йоил 3:13,19 "Пускайте сърпа в жътвата, защото е узряла; елате, тъпчете, защото линът е пълен и каците преливат; понеже нечестието им е голямо. (...)"

"Египет ще запустее и Едом ще бъде гола пустиня поради насилието, извършено спрямо юдеите; защото са пролели невинна кръв в земята им".
Сокът на гроздето представлява кръвта на нечестивите, която ще бъде пролята в замяна на невинната кръв, която те са проливали през вековете.

Откровение 6:10 "Докога, Господарю святи и истинни, няма да съдиш и да въздадеш на живеещите по земята за нашата кръв?"

Откровение 14:19 "И ангелът хвърли сърпа си на земята, обра земното лозе и хвърли набраното в големия лин на Божия гняв."

Как ще стане големият гроздобер, това тъжно Божие дело, което пророк Исая описва с думите: «необикновено дело», «чудно действие»?

Исая 28:21,22 "Защото Господ ще се вдигне, (...) за да извърши делото Си, необикновено дело, и да свърши действието Си, чудното Си действие. И тъй, не кощунствувайте, за да не станат оковите ви по-яки; защото аз чух от Господа, Бога Саваота, че е определено изтреба за цяла земя."

Йоил 3:13-16 "Пускайте сърпа в жътвата, защото е узряла; елате, тъпчете, защото линът е пълен и каците преливат; понеже нечестието им е голямо. "Множества, множества в долината, където ще бъде отсъдено за тях; защото близо е денят Господен в долината, където ще се произнесе присъдата. Слънцето и луната ще потъмнеят и звездите ще оттеглят светенето си. И Господ ще извика от Сион и ще издигне гласа Си от Йерусалим; небето и земята ще се потресат."

Веднага след голямата жътва, на земята се случва нещо, което изпълва хората с неописуем страх.

Исая 63:1,2 «Кой е Този, Който идва от Едом с боядисани в червено дрехи от Восора, Този, славен в облеклото Си, Който ходи във величието на силата Си? - Аз съм, Който говоря с правда, мощен да спасявам. - Защо е червено облеклото Ти и дрехите Ти са подобни на онези на човек, който тъпче в лин?»
Това грандиозно събитие е описано с идването на човек, Който «говори с правда», и Който е «мощен да спасява».
Този Човек е облечен с червена дреха, сякаш до този момент е тъпкал плодовете от големият гроздобер в лин.

Исая 63:3,4,6 "Аз сам изтъпках лина и от племената не беше с Мене нито един човек. Да! Стъпках ги в гнева Си и ги смазах в яростта Си, така че кръвта им изпръска дрехите Ми и изцапах цялото Си облекло. Защото денят за въздаянието беше в сърцето Ми и годината Ми за изкупване настана. (...)
Аз стъпках племената в гнева Си."

Този Човек, Който е Исус Христос, обяснява, че «годината Му за изкупване настана.»

Така и времето нечестивите да бъдат смачкани в Неговия гняв, гнева на Агнето, също дошло. Затова дрехите на Исус са червени.

Откровение 19:11,13,15 "След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда. (...) И беше облечен в дреха, обляна с кръв. (...) От устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга. И ще стъпче лина на лютия гняв на Всемогъщия Бог."

В урока «Верният и Истинен Ездач» разгледахме подобно видение, за завръщането на Исус, облечен в червени дрехи, тъпчещ непокаяните народи в «лина на лютия гняв на Всемогъщия Бог.»"

Откровение 14:19,20 "И ангелът хвърли сърпа си на земята, обра земното лозе и хвърли набраното в големия лин на Божия гняв. А линът бе изтъпкан вън от града."

Пророчеството от големия гроздобер уточнява, че линът ще бъде изтъпкан «вън от града». Какво означава това?

Евреи 13:11-13 "Защото вън от стана се изгарят телата на животните, чиято кръв първосвещеникът внася в светилището като жертва за греховете."

Затова и Исус, за да освети народа чрез собствената Си кръв, пострада вън от градската порта. И така, нека излизаме и ние към Него вън от стана, като понасяме позор за Него.

«Линът бе изтъпкан вън от града» означава, че нечестивите няма да имат по-достойна съдба от тази, която имал Исус, Който бил разпънат извън Ерусалим, подобно на престъпник.

Откровение 14:20 "А линът бе изтъпкан вън от града." "И кръв потече от лина до юздите на конете върху едно разстояние от хиляда и шестстотин стадия."
Въпреки че големият гроздобер ще е универсален, пророчеството говори за 1600 стадия, това са 185 мили или 300 километра. Не е задължително числото 1600 да обозначава само количество, както разбрахме от урока «Как да изучаваме пророчествата». Цифрата 1600 е резултат от 4 x 4 x 100. Спомняме си, че числото 144 000, споменато в Откровение 14 глава, е резултат от 12 x 12 x 1000. Сравнението на тези две числа разкрива един много интересен символизъм... Числата 144 000 и 1 600 не обозначават само количество

2 Солунци 2:8 "И тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си."
И така, големият гроздобер от Откровение 14 глава символизира унищожението на нечестивите при завръщането на Христос. Тъй като не са облечени с дрехата на Христовата правда, те няма да могат да оцелеят в Неговото славно присъствие и ще бъдат унищожени от «явлението на пришествието Си.»

Изход 33:20 "[Господ] каза: «Не можеш да видиш лицето Ми; защото човек не може да Ме види и да остане жив.»

Откровение 19:15,17,18 "И ще стъпче лина на лютия гняв на Всемогъщия Бог. (...)"

После видях един ангел, който стоеше в слънцето; и извика със силен глас и каза на всички птици, които летят сред небето: «Елате, съберете се за великата Божия вечеря, за да ядете месата на царе и месата на хилядници, месата на юнаци и месата на коне и на онези, които яздят на тях, дори месата на всички човеци, свободни и роби, малки и големи.»

След големия гроздобер книгата Откровение описва един голям пир на лешояди. При шестия печат бунтовните човеци ще станат храна на небесните птици.

Откровение 6:14 "Небето бе отместено като свитък, когато се навива."

Освен, че говори за пира на небесните птици, шестият печат се отнася и до един текст в книгата на пророк Исая, в който се обяснява, че след големия гроздобер земята ще бъде оставена пуста и необитаема.
Исая 34:4,8 "Небето ще се свие като свитък. (...) Защото е ден на възмездие от Господа, година на въздаяния за Сионова отплата. «Защото Господ негодува спрямо всички народи и пламенно се гневи на всичките им множества; обрекъл ги е на изтребление, предал ги е на клане. Също и убитите им ще бъдат разхвърляни и вонята от труповете им ще се вдигне, и планините ще се разтопят в кръвта им. Цялото небесно множество ще се разложи и небето ще се свие като свитък. (...) Защото е ден на възмездие от Господа. (...) Но пеликанът и таралежът ще я наследят; кукумявката и гарванът ще живеят в [Едом]. И Господ ще опъне върху нея връв за разорение и отвес за унищожение. Колкото до благородниците му, никой от тях няма да се намери там, за да провъзгласят царството; и всичките му първенци ще стигнат до нищо. Тръни ще поникнат в палатите му, коприва и репей - в крепостите му; и ще бъде заселище на чакали, двор на щрауси. Дивите котки ще се срещат там с хиените и пръчът ще се провиква към другаря си; също и бухалът ще се настани там, като си намира място за почивка. Там ще се загнездя отровната змия и, като носи яйца и мъти, ще събира малките си под сянката си. Да! Там ще се събират и лешоядите.» (Исая 34:2-4,8,11-15)

Еремия 4:23,25-27 Погледнах към земята и, ето - тя беше пуста и празна; към небето - и нямаше светлината му. (...) Погледнах и, ето - нямаше човек, и всички небесни птици бяха избягали. Погледнах и, ето - плодородната страна беше пуста и всичките й градове бяха съсипани от присъствието на Господа и от Неговия пламенен гняв. Защото така казва Господ: Цялата страна ще запустее; но съвършено изтребление няма да нанеса.»
Книгата на пророк Еремия потвърждава, че след Божия гняв земята ще остане напълно пуста, но няма да е напълно разрушена.

Откровение 19:21; 20:1-3 "И всички птици се наситиха от месата им." "И видях, че от небето слизаше един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига. Той улови змея, древната змия, която е дявол и Сатана, и го върза за хиляда години; и като го хвърли в бездната, заключи и я запечата над него, за да не мами вече народите, преди да се свършат хилядата години."

Земята ще остане необитаема за период от хиляда години.

Исая 45:21,22 "Освен Мене няма друг бог, освен Мене няма бог праведен и спасител. Към Мене погледнете и спасени бъдете, всички земни краища! Защото Аз съм Бог - и няма друг."

На пръв поглед, пророчеството за големия гроздобер може да изглежда несъвместимо с Божията любов. Но не трябва да забравяме, че Бог е и справедлив Съдия и не може да остави греха ненаказан защото всички живи същества във вселената очакват Божията справедливост. Неговата необятна любов е на разположение на всеки един в този момент, докато все още Той ни кани да приемем спасението в Неговия единороден Син Исус Христос, за да бъдат греховете ни простени.

Матей 13:40-43 "И така, както събират плевелите и ги изгарят в огън, така ще бъде и при свършека на века. Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко, което съблазнява, и онези, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; и там ще бъде плач и скърцане със зъби. Тогава праведните ще блеснат като слънцето в царството на своя Отец."

Бог ни кани да приемем Неговото спасение, за да сме сред «праведните ще блеснат като слънцето в царството на своя Отец.»

Отче наш,  Големият гроздобер от Откровение 14 глава е едно тежко послание. Обаче това пророчество ни прави способни да осъзнаем ужасните последици от греха и важността от спасението, което ни предлагаш в Исус Христос. Молим Те, дай ни нова ревност и ентусиазъм, така че, споделяйки благата вест на Твоето спасение с хората около нас, да доведем колкото е възможно повече хора като реколта в предстоящата голяма жътва. В името на Исус Христос се молим. Амин.  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283728
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930