Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 19:33 - Жътвата
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2016 20:40


Откровение 14:15,18 И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на Този, Който седеше на облака: «Простри сърпа си и жъни, защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жътва е презряла.» (...)

Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе от олтара и извика със силен глас на този, който държеше острия сърп; и каза: «Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло.»

Решенията, които взимаме на земята, ще определят нашата вечна съдба. Книгата Откровение илюстрира този факт с една символична жътва и гроздобер, които ще изследваме. Откровение 14:14-16 "Тогава видях, и ето, бял облак и на облака седеше Един, Който приличаше на Човешкия Син и имаше на главата си златен венец, а в ръката си остър сърп." И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на Този, Който седеше на облака: «Простри сърпа си и жъни, защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жътва е презряла.»

И така, Онзи, Който седеше на облака, хвърли сърпа Си на земята; и земята беше пожънат
Първата от двата вида съдби е символизирана от една голяма жътва.
Даниил 7:13 "Гледах в нощните видения и, ето, един като Човешки Син идеше с небесните облаци."

Откровение 1:7,13,18 Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и онези, които го прободоха. (...)
Един, Който приличаше на Човешкия Син (...) [каза:] «Бях мъртъв и, ето, живея до вечни векове.» Апостол Йоан също използва изразите «Един, Който приличаше на Човешкия Син» и «иде с облаците», за да опише Исус. Даже и самият Исус използва същите думи, за да опише Своето завръщане.

Лука 21:27 "И тогава ще видят Човешкия Син, идещ в облак със сила и голяма слава."

Откровение 14:14 "На облака седеше Един, Който приличаше на Човешкия Син и имаше на главата си златен венец, а в ръката си остър сърп."

"Господ на господарите и Цар на царете Исус носи златен венец в знак на «слава и чест» «поради претърпяната смърт»."

Евреи 2:9 "Но виждаме Исус, Който е бил направен малко по-долен от ангелите, че е увенчан със слава и чест поради претърпяната смърт."

Видението за Исусовото идване с облаците показва, че жътвата ще се състои по времето на Неговото завръщане. По същия начин, видението за ангел «излизащ от храма», и «викащ със силен глас», потвърждава, че моментът «настанал е часът да жънеш» наистина съвпада със завръщането на Исус, както личи от следващите стихове...

Откровение 15:6; 16:1,17 "И седемте ангела, които държаха седемте вида язви. (...)"

"И чух от храма силен глас, който казваше на седемте ангела: «Идете и излейте на земята седемте чаши на Божия гняв.» (...)"

"Тогава седмият ангел изля чашата си във въздуха; и от храма излезе силен глас от престола и каза: «Сбъдна се!»"

При изливането на седемте чаши книгата Откровение представя много ангели и силен глас, който излиза от храма. Изливането на седемте чаши приключва със завръщането на Христос, както ще разберем от уроците, които ще разгледаме по-късно.

Откровение 14:16 "И така, Онзи, Който седеше на облака, хвърли сърпа Си на земята." "И земята беше пожъната."
Вече знаем, че голямата жътва ще се случи при Христовото идване. А сега нека се опитаме да разберем кое събитие символизира тази жътва и кои са засегнатите от нея. За да го направим, първо трябва да разгледаме притчата на Исус за житото и плевелите.

Матей 13:24-26 "Друга притча им предложи [Исус], като каза: «Небесното царство прилича на човек, който е посял добро семе на нивата си. Но когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде. И когато поникна посевът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите.» В тази притча Исус описва една нива, която е засята с добро семе. За съжаление, враг на стопанина влязъл в тази нива и посял плевели, които са вредни за разтежа на житото."

Матей 13:27-29 "А слугите на стопанина дойдоха и му казаха: «Господарю, ти не пося ли добро семе на нивата си? Тогава откъде са плевелите?» Той им отговори: «Някой неприятел е направил това.»

А слугите му казаха: «Като е така, искаш ли да отидем да ги оплевим?» А той каза: «Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубнете заедно с тях и житото.»"
Верните слуги на стопанина му предложили да изкоренят плевелите. Обаче той отказал, т.к. имал предвид съвсем друго решение...

Матей 13:30 "Оставете да растат и двете заедно до жътвата. А по време на жътва ще кажа на жътварите: «Съберете първо плевелите и ги вържете на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.»"
После стопанинът заповядал слугите му да почакат до жътвата, когато житото щяло да бъде отделено от плевелите. В това време житото щяло да се отдели, а плевелите да бъдат изгорени. Исус, след като казал тази притча, дал нейното тълкувание. Неговото обяснение е много полезно за разбирането на жътвата от Откровение 14 глава.

Матей 13:37-39 "Сеячът на доброто семе е Човешкият Син. Нивата е светът; доброто семе, това са синовете на царството. А плевелите са синовете на лукавия; Неприятелят, който ги пося, е дяволът. Жътвата е свършекът на века; а жътварите са ангелите."

Символизмът в притчата на Исус е ясен. Исус потвърждава, че «жътвата е свършекът на века», както видяхме преди малко. Научихме, че житото в притчата символизира «синовете на царството», които са приелите Исус като техен Спасител и Господ.

Матей 13:40-43 "И така, както събират плевелите и ги изгарят в огън, така ще бъде и при свършека на века. Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко, което съблазнява, и онези, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; и там ще бъде плач и скърцане със зъби. Тогава праведните ще блеснат като слънцето в царството на своя Отец.  Житото, прибрано в хамбара след жътвата, е символ на «праведните ще блеснат като слънцето в царството на своя Отец.»"

Матей 3:12 "[Йоан кръстител каза:] «Лопатата е в ръката Му и Той здраво ще очисти хармана Си, и ще събере житото Си в житницата. А плявата ще изгори в неугасим огън.»"

Преди да се събере житото в хамбара се очиства от плевелите. На този етап работникът отсейва зърното с плетен кош, който играе ролята на голямо сито, за да отдели зърното от плявата, пръстта и останалите боклуци в него. Исус ще постъпи така с Неговото жито: това ще изучаваме в подробности на по-късен етап.

Матей 13:30,38,39 "А по време на жътва ще кажа на жътварите: (...) «житото приберете в житницата ми.» (...) Доброто семе, това са синовете на царството; (...) жътвата е свършекът на века; а жътварите са ангелите." И така, притчата за житото, което се събира по време на жътва, е чудесна илюстрация на прибирането на праведните при завръщането на Христос.

Матей 24:31 "[Човешкият Син] ще изпрати Своите ангели с гръмогласна тръба; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища."

Откровение 14:15 "Настанал е часът да жънеш, понеже земната жътва е презряла." Преди да настъпи време за жътва трябва да се убедим, че зърното е напълно узряло.

Първо, семето трябва да се посее. Бог иска да сеем с Него като прогласяваме вестта за спасение чрез вяра в целия свят, т.к. «нивата е светът» (Матей 13:38).

2 Коринтяни 9:6
"Който сее оскъдно, оскъдно и ще пожъне. А който сее щедро, щедро и ще пожъне."

Лука 8:11,14,15 "Семето е Божието слово. (...) Падналото сред тръните са онези, които са слушали и като си отиват, задушават се от грижи, богатства и житейски удоволствия и не дават узрял плод. А посятото на добра земя са тези, които, като чуят словото, държат го в честно и добро сърце и дават плод с търпение."
Растението се нужда е от добра почва без тръни около него. Така и Божието слово трябва да намери «честно и добро сърце», което да го приеме и в което да пусне корен.

Малахия 4:2
"А на вас, които се боите от името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата."
За да може семето на Божието слово да пусне корен и да расте в нас, трябва да оставим Бог: да огрява сърцата ни със Слънцето на правдата, което е Исус; и да полива сърцата ни с дъжда, който е Святия Дух.

Йоил 2:23,24,29 "[Господ] ви дава есенен дъжд със справедлива мярка и ви излива дъжд - есенен и пролетен - в първия месец.

Харманите ще се напълнят с жито. (...)
«Също и на слугите и на слугините ще изливам Духа Си в онези дни.»"

Филипяни 1:9-11 "И затова се моля любовта ви да бъде все повече и повече изобилно просветена и проницателна във всичко, за да изпитвате нещата, които се различават, за да бъдете искрени и безупречни до деня на Христос, изпълнени с плодовете на правдата, които са чрез Исус Христос, за слава и хвала на Бога."

Ден след ден, задълбочавайки нашето разбиране върху спасителното дело на Исус, нашето Слънце на правдата, ние позволяваме на семето в нас да расте така, че «любовта ни да бъде все повече и повече изобилно просветена и проницателна във всичко» в сърцата ни.

Колосяни 1:9,10 "Затова и ние от деня, когато чухме за това, не преставаме да се молим за вас и да искаме от Бога да се изпълните с познанието на Неговата воля чрез пълна духовна мъдрост и разбиране, за да постъпвате достойно за Господа, да Му бъдете угодни във всичко, като принасяте плод във всяко добро дело и като растете в познаването на Бога."

С нарастването на нашата любов към Бога, познание и разбиране на Неговата воля, подчинението на заповедите Му ще става все по-лесно и ще «принасяме плод във всяко добро дело».

Нашият постоянен растеж в Исус ще ни държи твърдо във
вярата:
«И така, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си. Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос.»(2
Петър 3:17,18)
«(...) докато всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота; за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамни хитрости; но действащи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос.» (Ефесяни 4:13-15)

Яков 5:7,8 "Ето, земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него, докато получи и ранния, и късния дъжд." Останете и вие твърди и укрепете сърцата си. Защото Господнето пришествие наближи."

Божието слово поставя ударение на голямата важност от Исус, Слънцето на правдата, в живота на вярващия човек. Но за да узрее, нашето семе има нужда и от дъжда на Святия Дух.  Марко 4:26-29 "Божието царство е, както когато човек, който хвърли семе в земята; и спи и става нощ и ден; а как никне и расте семето, той не знае. Земята от само себе си произвежда, първо стрък, после клас, след това пълно зърно в класа. А когато узрее плодът, начаса изпраща сърп, защото е настанала жътва."

Подготвяйки почвата в сърцата си за семето, което е Божието слово, и и излагайки я на слънце (Исус) и дъжд (Святия Дух), ние позволяваме на Бога, Източникът на живота, да доведе растението до зрялост.

Филипяни 1:6 "(...) като съм уверен именно в това, че Онзи, Който е започнал добро дело във вас, ще го усъвършенства до деня на Исус Христос."

Да се държим за Бога и Той ще има грижата за всичко останало. Защото Исус каза: «Който пребъдва в Мен и Аз в него, той дава много плод.» (Йоан 15:5).

1 Петър 5:10 "А Бог на всяка благодат, Който ви е призовал в Своята вечна слава чрез Христос Исус, ще ви усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебими, след като пострадате малко."

Матей 9:36-38 "А когато [Исус] видя множествата, смили се над тях, защото бяха отрудени и пръснати като овце, които нямат пастир."

Тогава каза на учениците Си: «Жътвата е изобилна, а работниците - малко. Затова се молете на Господаря на жътвата да изпрати работници на жътвата Си.»"

Докато вървим по пътя към духовна зрелост, благодарение на делото на Господа в нас, ние не трябва да оставаме бездейни! Нека да запомним, че всеки от нас трябва да вземе участие в Божията жътва.

Галатяни 6:8,9 "Който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот."

Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем. Бог е поверил на всеки един от нас святата мисия да разпространява евангелието като семе в целия свят с поглед към времето за голямата жътва.

Еклесиаст 11:4 "Който се взира във вятъра, няма да сее; и който гледа към облаците, няма да жъне.

Йоан 4:35,36 "Не казвате ли: «Още четири месеца и жътвата ще дойде»? Ето, казвам ви, погледнете и вижте, че нивите са вече бели за жътва. Който жъне, получава заплата и събира плод за вечен живот, за да се радват заедно и който сее, и който жъне." Тази задача предстои в съвсем близко бъдеще. Освен това, Исус ни казва, че при Божията жътва ще сеем и други хора ще могат да пожънат узрелия плод. Той дава дори още повече детайли за това...

Йоан 4:37,38 "Защото в това отношение вярна е пословицата, че един сее, а друг жъне.»

Аз ви пратих да жънете това, за което не сте се трудили; други се трудиха, а вие влязохте в наследството на техния труд." Докато работим на Божията нива Исус ни увещава да не се обезкуражаваме. След като посеем Божието слово в нечие сърце, може да не видим плода на нашия труд тук, на земята. От друга страна, може ние да допринесем за духовна зрялост на някой, в чието сърце преди това някой друг е посял семето на Божието слово.

Притчи 20:4 "Ленивият не иска да оре - поради зимата, затова когато търси във време на жътва, няма да има нищо."

Нека да не губим скъпоценното време, което Бог ни дава, т.к. голямата жътва идва скоро.

Притчи 10:5 "Който събира лятно време, той е разумен син, а който спи по жътва, той е син, който докарва срам."

Еремия 8:20 "Премина жътвата, мина се лятото и ние не се избавихме!"

Йоил 3:13,14 "Пускайте сърпа в жътвата, защото е узряла."

"Елате, тъпчете, защото линът е пълен и каците преливат; понеже нечестието им е голямо."

Множества, множества в долината, където ще бъде отсъдено за тях. След голямата жътва, в която ще бъдат прибрани всички, които са заели страната на Бога, ще дойде времето на големия гроздобер. Това ще изучаваме в следващия урок. Наистина трябва да инвестираме всички наши ресурси и енергия в делото, за да може колкото се може повече хора да бадат събрани при голямата Божия жътва.
Отче наш, Голямата жътва от Откровение 14 глава носи вест на надежда и Ти Си ни поканил да споделим тази вест като семе, посято през целия свят. Молим Те, помогни ни да не оставаме безучастни към Твоето дело, за да съберем колкото може повече от Твоята жътва. Молим за това и Ти благодарим предварително в името на Исус. Амин.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283852
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930