Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2016 16:01 - Голямата блудница
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 980 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2016 07:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откровение 12:1 "И голямо знамение се яви на небето - жена, облечена със слънцето, с луната под краката й и на главата й венец от дванадесет звезди."

В пророческото слово, жената е символ на църквата. Бивайки чиста и непорочна, тази жена е символ на Божията църква, която е вярна на Бога и на Неговото слово.

2 Коринтяни 11:2 "Понеже ви сгодих с един мъж, да ви представя на Христос като чиста девица."

Еремия 3:6,20 "«Видя ли ти какво стори отстъпницата Израел? Тя отиде на всяка висока планина и под всяко зелено дърво и блудства там. (...)"

"Наистина, както жена изневерява на мъжа си, така и вие изневерихте на Мене, доме Израелев,» казва Господ."
От друга страна, когато църквата се отвърне от Бога и не Му се подчинява, тогава тя е представена чрез жена, невярна на съпруга си - блудница. Книгата Откровение описва една такава жена, която ще е обект на изследване в този урок.

Откровение 17:1-6 : Описание на втората жена, която е нечиста. "И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, и ми заговори: «Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води; с която блудстваха земните царе и земните жители се опиха от виното на нейното блудстване.»

И така, той ме заведе в Духа в една пустиня, където видях жена, седяща на червен звяр, покрит с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. Жената бе облечена в пурпур и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с гнусотии и нечистотиите от нейното блудстване. А на челото й имаше написано това име: Тайна; великият Вавилон, майка на блудниците и на земните гнусотии.» И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици."

" Но ангелът ми каза: Защо се зачуди? Аз ще ти кажа тайната на жената и на звяра, който я носи, който има седем глави и десет рога. Звярът, който си видял, беше, но го няма вече; обаче скоро ще излезе от бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създаването на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма вече, но пак ще дойде."

Контрастът между чистата жена и нечистата жена е поразителен.


image

Откровение 17:1,15
"Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води. (...)"

"Водите, които си видял, където седи блудницата, са народи и множества, племена и езици."
За да идентифицираме нечистата жена, ще хвърлим един поглед на нейното пророческо описание.
Нечистата жена е описана като «блудница, която седи над много води»: така тази жена е символ на църква, която не е вярна на Бога и има власт над много народи.

Откровение 17:2,18 [Голямата блудница], с която блудстваха земните царе. (...) И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе. Тази невярна църква, символизирана от голямата блудница, се продава на земните царе. Така пророчеството показва, че тази църква сключва съюзи с политически сили и после установява своята власт над тях. Тези политически авантюри карат църквата да «блудства», което означава да бъде невярна на Бог и Неговите препоръки.

Откровение 17:2 "[Голямата блудница], с която блудстваха земните царе и земните жители се опиха от виното на нейното блудстване." Тази църква опила всички земни народи с виното на нейното блудство. Какво означава това?

Еремия 51:7 "В ръката Господня Вавилон е бил златна чаша, която опиваше целия свят."

"От виното му пиеха народите, затова те обезумяха."

Исая 28:7 "Но и те се замаяха от виното и се заблудиха от спиртното питие."

"Свещеник и пророк загубиха разсъдъка си от спиртно питие, обладани бяха от вино, заблудиха се от спиртно питие."

"Объркаха се във видението, спънаха се в съденето."

Подобно на вино, което замъглява преценката на човека, ученията на невярната църква упояват народите, мамейки ги с фалшиви доктрини, които ги водят към смърт и вечно погубление.

Откровение 17:1,3 «Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води.» (...)

И така, той ме заведе в Духа в една пустиня. Видението за голямата блудница е дадено на Йоан в пустинята."

Тази «пустинята на морето» (понеже жената седи на много води) показва, че отсега нататък делото и ще е свързано с подтисничество и преследвания.

Исая 21:1,2,9 "Изявеното за пустинята на морето пророчество: Както южните вихрушки, които стремително летят, така иде разрушение от пустинята, от страшната земя. Тежко видение ми се откри: Коварният коварства и грабителят граби. (...)

Падна, падна Вавилон!"

Откровение 17:3 "Видях жена, седяща на червен звяр, покрит с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога."
След това, във видението Йоан вижда голямата блудница, седяща върху звяр, чието описание съвпада с описанието на звяра, който излиза от морето.

Както разбрахме от темата «Звярът който излиза от морето», този звяр символизира папството.

Откровение 13:1 "И видях звяр, който излизаше от морето и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, а на главите му богохулни имена."

Десет рога, символизират десетте царства, които наследили Рим. Римската империя е била разделена на десет части през пети век сл.Хр.



Еремия 3:6 "Видя ли ти какво стори отстъпницата Израел? Тя отиде на всяка висока планина и под всяко зелено дърво и блудства там." От една страна, блудницата символизира невярната църква. А от друга страна, звярът символизира царство, политическа сила. Така блудницата, седяща на този звяр е символ на една обединена и отстъпила религиозно-политическа система. Блудницата е духовният аспект на Вавилон, отсъпил от Божията истина заради гордостта и суетата. А звярът е политическият аспект на Вавилон подкрепен с военна сила. 

Даниил 7:17,23 "Тези четири големи звяра, каза той, са четирима царе, които ще се издигнат от земята. (...)"

Четвъртият звяр ще бъде четвъртото царство на света.

Откровение 17:4 "Жената бе облечена в пурпур и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с гнусотии и нечистотиите от нейното блудстване."

В допълнение към нейните пурпурни одежди, пурпурното е цветът на царете, блудницата е украсена със злато и скъпоценности, разкриващи нейната гордост и високомерие.

Матей 27:28,29 "И като съблякоха [Исус], облякоха Го в червена мантия. (...)"

"И като коленичеха пред Него, подиграваха Му се, като казваха: «Здравей, Царю Юдейски!»"

1 Петър 3:3,4 "Вашето украшение да не е външно, т. е. плетене на косата, кичене със злато или обличане със скъпи дрехи."

"А скритият в сърцето живот, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога."

Показността на блудницата, седяща на звяра, е в пълна противоположност с обикновения външен вид, който Бог желае от Своята църква. В изпълнение на това предсказание, папите винаги обграждали себе си с царствено великолепие по време на техните светски прояви.

Откровение 17:5 А на челото й имаше написано това име: «Тайна; великият Вавилон, майка на блудниците и на земните гнусотии.»

Невярната църква създава свои дъщери, което означава, че тя създава и други църкви, които не зачитат Божието слово, а поставят на първо място традициите на «Църквата Майка».

В тази група са църквите, които подкрепят папските доктрини и участват в тази религиозно-политическа система, която пророчеството нарича: «Вавилон».

Това ни връща назад към древния град «Вавилон», чиито жители се разбунтували срещу Бога и Той разбъркал езиците им.

Матей 22:21 [Исус] им каза: «Отдавайте цезаревото на Цезаря, а Божието на Бога.»
Исус Христос винаги предупреждавал срещу обединението на църква (жената) и държава (звярът) и желанието Му било те винаги да бъдат разделени.

Той е бил напълно прав, т.к. историята свидетелства, че резултатът от съюза на религия с политика винаги се е изразявал в ужасни преследвания. Продължението на пророчеството за голямата блудница отново потвърждава този факт...

Откровение 17:6 "И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици."

"И като я видях, зачудих се твърде много."

Подобно на малкия рог (Даниил 7 и 8 глави), северния цар (Даниил 11 глава) и звяра, който излиза от морето (Откровение 13 глава), голямата блудница преследва Божия народ. Представяйки се за Божия църква, папската система избила милиони скромни християни, който просто искали да останат верни на своя Бог. За тези си мракобесни действия никога не се е покаяла и не е поискала прошка от света, защото тази институция не се променя духовно, въпреки че мени външно своят образ за да постигне целите си. Затова не е трудно да разберем защо апостол Йоан казва: «зачудих се твърде много».

Откровение 17:7 Но ангелът ми каза: «Защо се зачуди? Аз ще ти кажа тайната на жената и на звяра, който я носи, който има седем глави и десет рога.»
После Йоан получава още подробности за Голямата блудница и за звяра със седем глави и десет рога. Тези подробности от части засягат събитията от последните дни: затова те са особено важни за нас.

Нека да ги разгледаме. Откровение 17:8 Звярът, който си видял, беше, но го няма вече; обаче скоро ще излезе от бездната и ще отиде в погибел. В урока «Звяр, който излиза от морето», базиран на Откровение 13 глава, видяхме, че звярът, който е смъртно ранен, оздравява. Тук, в Откровение 17 глава същото събитие се повтаря: папството управлявало от 538г. до 1798г. («Звярът (...) беше»); 

след това изгубило своята политическа власт през 1798г. («но го няма»); но възстановило властта си отново през 1929г. («обаче скоро ще излезе от бездната»). А сега нека да видим какво се случва от 1929г. до края, за да отиде звярът «в погибел».

Откровение 17:8 "И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създаването на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма вече, но пак ще дойде."

Пророчеството отново потвърждава, че след 1929г. целият свят ще се изпълни с възхищение от папството. Това лесно може да се забележи в наши дни.

Откровение 13:3 "И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя."

"И цялата земя удивена отиде след звяра."

Откровение 17:9 Ето разумното значение на това. Седемте глави са седем хълма, на които седи жената. После пророчеството отделя един момент за да обясни значението на това защо звярът има седем глави и десет рога. «Седемте глави са седем хълма, на които седи жената.»

Рим е известен с името «Градът на седемте хълма», чийто имена са: Авентин, Целий, Капитолий, Есквилин, Палатин, Квиринал и Виминал. Обаче седемте глави символизират много повече от това...

Откровение 17:10 Те са и седем царе. Петима от които паднаха и единият е сега, а другият още не е дошъл, и когато дойде, трябва само малко да постои. Седемте глави са символ и на седем царе. Кои са те?

image



image



image

Хайде да си припомним, че звярът по своята структура напомня за зверовете от Даниил 7 глава, които символизират Вавилон, Мидо-Персия и Гърция.

Откровение 13:2 Звярът, който видях, приличаше на леопард, а краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв. Звярът, който излиза от морето, е сбор на четирите царства от Даниил 7 глава Започвайки с Вавилон, седемте глави потвърждават съдбата на звяра Поредността на седемте глави отговаря точно на съдбата на звяра.

Откровение 17:11 И звярът, който беше и го няма, той е осмият цар, който е от седемте и отива в погибел. Пророчеството показва, че звярът, символизиращ папството, докато е един «от седемте» царе, «той е осмият цар», и «отива в погибел». И така, папството, което се върнало на власт през 1929г., като седмия цар, скоро ще навлезе в нов етап от своето управление, превръщайки се в «осмият цар», малко преди завръщането на Исус. Краят на пророчеството от Откровение 17 глава се концентрира върху този последен етап от управлението на папството.

Откровение 17:12,13,18 Десетте рога, които си видял, са десет царе, които още не са получили царска власт, но за един час получават власт като царе заедно със звяра. Те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт. (...)

И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе. Малко преди завръщането на Христос ще се създаде една коалиция на народите, която ще даде на Вавилон (папството и църквите, следващи неговите доктрини) неоспорима световна власт.

Откровение 17:13 "[Тези царе] са единомислени и предават на звяра своята сила и власт."

Коалицията на народите ще обедини силите си със САЩ, символизирани от звяра, който излиза от земята, за да накарат всички земни жители да признаят авторитета на папството. Кой ще е техният общ враг?

Откровение 13:12 [звярът, който излиза от земята] принуди земята и живеещите на нея да се поклонят на първия звяр, чиято смъртоносна рана беше оздравяла.

Откровение 17:14 "Те ще воюват против Агнеца, но Агнецът ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете. Също и онези, които са с Него, ще победят, които са призвани, избрани и верни."

Коалицията от политически и религиозни сили ще се обърне срещу Божия народ, за да го унищожи при обстоятелства, който ще изучаваме по-късно. Обаче победата вече е осигурена за онези, които са «призвани, избрани и верни,» който са на страната на Исус Христос, Божия Агнец, Господ на господарите и Цар на царете. Кои са тези «призвани, избрани и верни» от Откровение 17:14?

Откровение 17:16 "И десетте рога, които си видял, и звярът ще намразят блудницата и ще я опустошат и направят гола, и ще изядат месата й, а нея ще изгорят в огън."
Когато коалицията от политически сили разбере, че е била измамена от Вавилон, блудницата, която е система, обединяваща папството и църквите, които следват неговите доктрини, всички тези народи ще се обърнат против Вавилон и ще го сринат. Ние ще изследваме тези събития по-подробно в някой от следващите уроци.

Откровение 17:10 "Когато [седмият цар] дойде, трябва само малко да постои. С израза «един час», пророчеството посочва, че последният етап от папското управление, от формирането на коалицията до падането на Вавилон, ще продължи много кратко."

Откровение 17:12 "[Десетте царе] за един час получават власт като царе заедно със звяра."

Откровение 18:10 "Горко, горко на тебе, велики граде Вавилоне, могъщи граде, понеже в един час дойде присъдата ти.

Откровение 17:17 "Защото Бог вложи в сърцата [на десетимата царе] желание да изпълнят Неговата воля, като действат единомислено и предадат царската си власт на звяра, докато се сбъднат Божиите думи."

Падането на Вавилон е «осъждането на голямата блудница», което е обявено в началото на Откровение 17 глава.

И така, даже и през най-тъмния период от историята, трябва да знаем, че Бог държи ситуацията под контрол.

Откровение 17:1 "Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница."

Ето и един подходящ филм по темата
Уолтър Файт Звярът от бездната https://youtu.be/zcMrybeIG4I

Отче наш, Коалицията на народите, която дава сила и власт на звярa и голямата блудница, ще доведе до трудни времена за Твоя народ. Ние Ти благодарим, че ни предупреждаваш за това и Те молим да ни помогнеш сериозно да се подготвим за тези трудни дни. В името на Исус се молим. Амин.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 284575
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930