Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 10:52 - Звярът който излиза от морето
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откровение 12:3,9 "И друго знамение се яви на небето и, ето, голям огненочервен змей, който имаше седем глави и десет рога и на главите му седем корони. (...)"

"И беше свален големият змей, онази старовременна змия, която се нарича дявол и Сатана, който мами целия свят; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му заедно с него."

В урока «Чистата жена» четохме за един голям змей със седем глави и десет рога. Този голям червен змей не е никой друг, а самият Сатана.
Книгата Откровение 12 глава ни разкрива някои от неговите действия на земята.

Откровение 12:4 "Змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде детето й, щом роди."

Знаейки, че успехът на Христовото служене на земята ще доведе до неговото унищожение, Сатана употребил един народ - римската империя, за да спре мисията на Спасителя на земята.

Обаче всички негови опити пропаднали. Матей 2:13 "Ангел от Господа се явява насън на Йосиф и казва: «Стани, вземи Детето и майка Му и бягай в Египет, и остани там, докато ти кажа, защото Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби.»"

Откровение 12:17 "Тогава змеят се разяри против жената и отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят Божиите заповеди и свидетелството за Исус."

След своя неуспех в опитите си да унищожи детето на чистата жена, което дете е Исус Христос, Сатана нападнал жената - Божията църква, а после и остатъка от нейното потомство. В своите усилия да погуби жената и остатъка от нейното потомството Сатана ще употреби две сили, които следващите два стиха от Откровение ще ни помогнат да идентифицираме...

Откровение 12:17; 13:1 "Тогава змеят се разяри против жената и отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят Божиите заповеди и свидетелството за Исус."

"И змеят застана на морския пясък."

Заставайки «на морския пясък», Сатана показва, че ще използва сили от морето и земята, за да постигне целта си.

Незабавно след това се появяват два мощни звяра: първият звяр се издига от морето и ще бъде обект на изследване в този урок; а вторият звяр се издига от земята и ще е обект на изследване в следващия ни урок.

Откровение 13:1 "И видях звяр, който излизаше от морето и имаше десет рога и седем глави."

Хайде да се опитаме да открием самоличността на звяра, който излиза от морето. Още от самото начало неговото описание показва, че той има някаква връзка със Сатана, големия змей, т.к. той има седем глави и десет рога, също като змея.

Но има и още... Откровение 12:3 "И друго знамение се яви на небето и, ето, голям огненочервен змей, който имаше седем глави и десет рога."

Откровение 13:2 "Звярът, който видях, приличаше на леопард, а краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв."

Учудващо, зверовете, които са описани в Даниил 7 глава (лъвът, мечката и леопардът), съставляват тялото на този звяр. Можем да видим, че преди това те са ни представени в обратен ред: докато Даниил гледал падането на Вавилон (лъва), Мидо-Персия (мечката) и Гърция (леопарда) в бъдещето, апостол Йоан гледал тези събития назад, към миналото. Това обяснява обърнатия ред на зверовете. Звярът, който излиза от морето, е компилация от четири езически царства

Даниил 7:3 "Четири големи звяра излязоха от морето."

Подобно на четирите царства от Даниил 7 глава, звярът излиза от морето. Понеже водите символизират «народи и множества, племена и езици» звярът представлява сила, която излиза от гъсто населени места.

Откровение 13:1 "И видях звяр, който излизаше от морето и имаше десет рога и седем глави."

Откровение 17:15 "Водите, които си видял, където седи блудницата, са народи и множества, племена и езици."

Даниил 7:7,8 "Четвъртия звяр, страшен и ужасен, и много як. (...) [Той] имаше десет рога."

"Докато разглеждах роговете, между тях излезе друг рог, малък."

Още нещо, звярът удивително прилича на малкия рог. И двамата получават своята сила от Рим, който е символизиран чрез четвъртия звяр в Даниил 7 глава, и от змея, описан в

Откровение 13 глава.
Откровение 13:2 "Змеят му даде силата си, престола си и голяма власт."

Откровение 12:4 "И змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде детето й, щом роди."

Видяхме, че Сатана, големият змей, употребява римската империя в опитите си да убие Исус при раждането Му.
Сатана пак употребява римската империя, за да даде сила и власт на звяра, който излиза от морето. Как е станало всичко това?

Откровение 13:2 "Змеят му даде силата си, престола си и голяма власт."

Откровение 13:2 "Змеят даде [на звяра] силата си, престола си и голяма власт."

И малкият рог, и звярът, който излиза от морето, са символ на една и съща сила: папството. Когато римският император Константин напуснал Рим през 330г., оставил «престола си» на епископа на Рим. От този момент нататък папството положило всякакви усилия, за да установи авторитета си над цяла Европа.

Даниил 8:24 "Мощта [на малкия рог] ще бъде голяма, но не със своята сила."

Йоан 10:16 [Тогава Исус пак каза:] "И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми.
И ще станат едно стадо с един пастир.»"

А сега нека да повторим нещо много важно, което научихме от уроците досега: Бог обича личностите, които са в папската система. Затова Той е дал Своето слово. Да може чрез изучаването му да бъдем предупредени и да отговорим на Божията покана, напускайки тази система, и да се присъединим към стадото на Спасителя.

Откровение 13:5 " [на звяра] му се даде уста да говори горделиво."

Продължението на описанието на звяра, който излиза от морето, показва, без съмнение, че той наистина е символ на същата сила, на която и малкият рог, а тя е папството. (За повече подробности, моля, вижте урока «Малкият рог».) И звярът, и малкият рог говорят надменно, а това е точно, което прави папството...

Даниил 7:20 "[Maлкият рог] имаше очи и уста, които говореха надменно."

"«И даде му се уста да говори горделиво.» (Откровение 13:5)"

«Върховният учител в църквата е Римският Понтифекс. Той е обединител на умовете и следователно изисква заедно с пълното признание на вярата и пълно покорство и подчинение на волята на църквата и на Римския Понтифекс, като че се отдава на самия Бог.» (Лео VIII, Основни задължения на християните като граждани, Енциклично писмо, 1890г.)

«Бог отхвърля онези, които Римският Понтифекс (който упражнява правата не на обикновен човек, а на истински бог), преценил необходимостта или ползата на църквите, не одобрява, не чрез човешки, а чрез божествен авторитет.»

(Декрет на Григории IX, Книга 1, гл.7.3.) «Следователно папата е коронован с тройна корона, като цар на небето, на земята и на ниските места (адът).» (Луциус Ферарис, Промпта Библиотека, “Папа II”, том VI, стр.26.) Откровение 13:5,6

"И [на звяра] му се даде уста да говори горделиво и богохулно. (...)"

"Той отвори устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му."

И звярът, и малкият рог богохулстват. Богохулствало ли е наистина папството срещу Бога?

Преди да отговорим на този въпрос, нека да видим какво означава да се богохулства според Божието слово.

Даниил 7:25 "[Този цар] ще говори думи против Всевишния."

Йоан 10:33 "Юдеите Му отговориха: «Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, Който си човек, правиш Себе Си Бог.»"

И така, както видяхме в урока «Малкият рог», богохулството не е само да се взема напразно Божието име. Според Библията, когато човек прави себе си бог или твърди, че има правото да прощава грехове, той богохулства.

Марко 2:7 "Този защо говори така? Той богохулства. Кой може да прощава грехове освен единствено Бог?"

"Папата твърди, че е бог и има право да прощава грехове: «Папата е с такова велико достойнство и е толкова възвишен, че той не е просто човек (...) той е като бог на земята, пълноправен заместник на Христос на земята, цар на царете, притежаващ пълната власт на света.» (Луциус Ферарис, Промпта Библиотека, “Папа II”, том VI, стр.25-29.)

«Даже самият Бог е длъжен да изчака решението на Неговия свещеник да прости или да не прости грях, като прощение се дава само на способните да се покаят за греха.» (Луидори, Права и задължения на свещеника, стр.27.) Откровение 13:6 "[Звярът] устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му и онези, които живеят на небесата.

Проповядвайки спасение чрез дела и претендирайки, че са посредници между Бога и хората, папите издигнали себе си до нивото на Исус, като по този начин заграбили от Него посредническото Му дело в небесното светилище.

Даниил 8:10,11 "[Малкият рог] се възвеличи дори до небесната войска. (...)" "Да! Възвеличи се дори до началника на множеството и отне от него вечната жертва; и мястото на светилището му бе съсипано."

Откровение 13:7 "И [на звяра] му бе позволено да воюва против светиите и да ги победи."

И звярът, и малкият рог преследват Божия народ. Историята свидетелства, че през средните векове папството е избило повече хора, отколкото Хитлер през Втората Световна война. По особено жестоки начини, папите избили над 50 милиона души, които отказали да се подчинят на техния авторитет.

Даниил 7:21 "Гледах същия рог, като воюваше със светиите и превъзмогваше над тях."

Откровение 13:5 "На [звяра] му бе дадена власт да действа четиридесет и два месеца. "

Накрая, и звярът, и малкият рог управлявали 1260 години: «3Ѕ времена» = 3Ѕ x 360 дни = 1260 дни; Време е година, времена са две години а полови време е половин година. В Библейските пророчества един пророчески ден е една година.  «42 месеца» = 42 x 30 дни = 1260 дни.

Папското управление продължило точно 1260 години: от 538г., когато се превърнало в политическа сила, до 1798г., когато изгубило своята политическа сила.

Даниил 7:25 "Светиите на Всевишния (...) ще бъдат предадени в ръката му до време и времена и половина време." Малкият рог и звярът, който излиза от морето, символизират една и съща сила

Откровение 13:10 "Ако някой откарва в плен, и той в плен ще отиде."

Начинът, по който приключило папското управление, след 42 пророчески месеца, също е описан в Откровение 13 глава: отвеждайки много хора в плен, папата, на свой ред, бил отведен в плен.

На 10.02.1798г. френският генерал Александър Бертие влязъл в Рим и взел папа Пий VI за заложник, по-късно го заточил във Валенсия. На следващата година папата умрял в затвора.

Откровение 13:3 "И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя. И цялата земя удивена отиде след звяра."

Апостол Йоан добавя един интересен детайл: звярът ще бъде смъртоносно ранен, но раната му ще оздравее. И тогава целият свят «удивен ще отиде след звяра».

Историята показва, че е станало точно така: папството, изгубило политическата си власт през 1798г., се възстановило от раната си през 1929г., когато с Латеранския договор Мусолини възстановил светската власт на папата, поверявайки му управлението над Ватикана.

Откровение 13:3,8 "Но смъртоносната му рана оздравя; и цялата земя удивена отиде след звяра. (...) И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано в книгата на живота на Агнеца, заклан от създаването на света."

Благодарение на многобройните посещения на папа Йоан Павел II папството придоби голям авторитет в света. Обаче Божието слово предупреждава, че много скоро всички ония, които живеят на земята, ще трябва да избират на кого да се поклонят: на Бога или на звяра.

Откровение 13:16,17 "И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра." Всъщност, съвсем скоро, звярът ще наложи своя белег на всеки земен жител, без изключение.

Онези, които отхвърлят белега на звяра, ще претърпят големи трудности, които дори може да отнемат живота им. От друга страна, онези, които приемат белега, ще бъдат счетени от Бога за поклонници на звяра и ще изгубят вечния си живот.

Откровение 13:3,4 "И цялата земя удивена отиде след звяра. И се поклониха на змея, защото даде властта си на звяра; поклониха се и на звяра, като казваха: «Кой е като този звяр и кой може да воюва против него?»"

Покланяйки се на звяра, по този начин, покланяйки се на Сатана, жителите на земята, без да разбират, ще подиграват Бога, питайки: «Кой е като този звяр?» Псалм 113:5 "Кой е като Йехова, нашия Бог?"

Откровение 14:9,10 "Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му. И ще бъде мъчен с огън и жупел пред святите ангели и пред Агнеца."

Бог ни предупреждава да не приемаме белега на звяра. В противен случай, ще изгубим вечния живот, който Бог желае да ни даде. А какво представлява белегът на звяра? Този важен въпрос трябва да получи своя отговор от Божието слово.

Откровение 13:18 "Тук е нужна мъдрост. Който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест."

Преди да приключим този урок ще отделим един момемент за разрешаването на въпрос, който е обърквал много изследователи на библейските пророчества: значението на числото «666».

Това число е последната отличителна характеристика,
позволяваща ни да разберем, че папството е силата, символизирана от звяра, който излиза от морето.

Откровение 13:18 Тук е нужна мъдрост. "Който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест."

Библията не ни съветва да търсим конкретно числото «666», а по-скоро «сбор» от отделни числа, които формират резултата 666. По времето на апостол Йоан имало една популярна игра, наречена «Гематрия». В тази игра се давала числена стойност на всяка буква от името и сборът от числените стойности на всички букви давал цифровото изражение на името. Според римската бройна система: V=5, X=10, C=100 и т.н.

И така, официалното име на папата е: «VICARIUS FILII DEI», което означава: «Заместник на Божия Син на земята».

Сборът от числените стойности на буквите във «VICARIUS FILII DEI» дава 666

Откровение 13:18 "Тук е нужна мъдрост. " Нека да запомним, че числото 666 само по себе си не е достатъчно, за да се идентифицира, че папството е звярът, който излиза от морето. Това е само още една характеристика, допълваща другите отличителни характеристики, които изучавахме.

Отче наш,
Ти Си ни открил, че малкият рог и звярът, който излиза от морето, символизират папството, сила, която е воювала против светиите в продължение на 1260 години. Обаче ние знаем, че Ти обичаш искрените християни, които вярват в тази система, и ще ги призовеш да се присъединят към Твоята църква. Молим Те дай ни знанието и куража, от който се нуждаем, за да излезем от тази система и да се присъединим към Твоя народ, да изберем Теб и да се покланяме само на теб. В името на Исус се молим. Амин.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283742
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930